Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.03.2018. 11:22

MWC 2018 

LG V30s ThinQ u našim rukama

LG je umjetnom inteligencijom dodatno opametio svoj neočekivani stari-novi flagship. Hoće li to biti dovoljno?

LG V30s ThinQ u našim rukama

LG G6 je zaista odličan mobitel. Brzina rada, dizajn i ergonomija te fantastična baterija na razini je premium telefona. Međutim, s objektivno slabijim Qualcomm Snapdragon 821 čipsetom, dok su svi konkurentni brandovi ugradili brži i moćniji Snapdragon 835 u flagshipove, G6 se nije uspio istaknuti nad brendiranom konkurencijom. U odnosu na manje poznate brandove pak bio je preskup.

Zato su LG-jevi inženjeri nakon pola godine na IFA sajmu predstavili LG V30, flagship dostojan borbe s najjačima, no prekasno lansiran za veći hype train. Većina Androidaša dotad je već nabavila novi flagship. Čovjek bi pomislio da su u LG-ju u međuvremenu izvukli neke pouke.

S obzirom na glasine te izostanak pressice, očekivali smo da LG G7 neće biti prisutan u Barceloni. Ono što smo dobili je unaprijeđen LG V30. LG V30s ThinQ i LG V30s+ ThinQ dolaze s istim čipsetom (Snapdragon 835), istim specifikacijama kamere (prednja 5 MP s f/2.2, stražnja 16 MP s f/1.6 + širokokutna 13 MP s f/1.9), 6-inčnim P-OLED zaslonom QuadHD+ rezolucije s 18:9 formatom te Android Oreom.

 

DSC_5081

U principu, što se tiče normalnog korištenja samog uređaja, slično kao na G6 prošle godine, nećete primjetiti da se radi o sada već vremešnom hardveru. Mobitel "leti" kod otvaranja aplikacija i multitaskinga, u čemu je bitnu ulogu zasigurno odigrala nadogradnja RAM-a.

 

DSC_5080

Hardver je blago unaprijeđen u pogledu radne i interne memorije. U odnosu na 4 GB RAM-a i 64 GB ROM-a s V30 modela, V30s ThinQ sadrži 6 GB RAM-a i 128 GB ROM-a.

Nadalje, LG V30s+ ThinQ model uz 6 GB RAM-a ima čak 256 GB ROM-a, što je zapravo jedina razlika u odnosu na "obični" V30s ThinQ. Što se tiče dimenzija, V30s i V30s+ su za 4-5 grama teži, nešto dulji i širi, ali zato tanji.

DSC_5071

 

Što se tiče ergonomije, tu nismo imali nikakvih problema. LG nije otišao "od ruba do ruba", no svejedno vam ne bi trebao biti problem koristiti mobitel jednom rukom. 6-inčni P-OLED ekran izgleda odlično te se nadamo da neće imati problema kao prethodnik. 

Od ostalih specifikacija, novi uređaji omogućuju sve na što smo se navikli na V30 modelu: Bluetooth 5.0, WiFi a/b/n/g/ac, Qualcomm Quick Charge 3.0, bežično punjenje, Google Daydream, Hi-Fi Quad DAC te IP68 certifikat.

DSC_5073

 

Pametn(ij)a komunikacija 

Malu nadogradnju hardvera u LG-ju su pokušali kompenzirati velikom promjenom percepcije o tome za što je sve pametni mobitel sposoban, točnije softverskim trikovima potpomognutim umjetnom inteligencijom.

Prvo, omogućili su glasovno upravljanje aplikacijama putem Voice AI-ja, što bismo itekako voljeli probati u ovim zimskim uvjetima, a ne na bučnom štandu u Barceloni.

 

DSC_5085

Druga velika implementacija AI algoritama veže se uz kameru. Naime, ako uključite AI mod na kameri, u kadru će vam se prikazati svijet kakvim ga vidi V30s ThinQ.

Na štandu su mobiteli bili poredani ukrug (točnije, u pravokutnom obliku) oko makete fiktivnog grada s posvuda razmještenim različitim objektima. Kako smo pomicali mobitel oko makete, tako smo mogli vidjeti kako uređaj prepoznaje i tekstom označuje, sve u kadru kamere, različite objekte. Ovisno o prepoznatim objekatima, kamera će automatski odabrati scenu za snimanje.

Na štandu je također bio prisutan tanjur s hranom pa smo mogli odmah vidjeti kako se kamera prebacuje na i snima Food scenu. U noćnim uvjetima, kamera sada ima Bright mod, koji ne mjeri samo ambijentalno svjetlo, već pomoću AI algoritama povećava svjetlost fotografija bez dodavanja šuma.

 

DSC_5078

Moramo priznati kako smo na štandu ostali impresionirani ovom tehnologijom, no valja isto tako reći kako smo testirali kameru u strogo kontroliranim uvjetima od strane LG-ja pa ćemo za neki objektivniji sud morati pričekati da nam uređaj dođe na test. 

Nešto manje smo bili impresionirani QLens tehnologijom. Ona radi na način da prepoznaje objekte te na temelju toga putem tražilice traži slične objekte ili trgovine u kojima se taj objekt može kupiti. Ispred QLensa stavili smo VIDI časopis, no sve što nam je QLens ponudio/usporedio su stripovi i drugi časopisi.

DSC_5079

 

Zanimljivo je kao je LG u službenom priopćenju najavio AI funkcije za druge, starije uređaje pa ove funkcionalnosti s vremenom možda neće biti ekskluzivne za V30s modele, što bi mu svakako smanjilo poželjnost. 

Je li ovo dovoljno? 

S obzirom na specifikacije i mogućnosti, ne bismo smjeli imati puno prigovora na novi LG-jev flagship. Ali... S obzirom na vrijeme izlaska, još nedefiniranu cijenu te dostupnost u Hrvatskoj, smatramo kako će se V30s ThinQ vrlo teško snaći.

U Hrvatskoj se tek nedavno službeno pojavio V30, razmak između lansiranja ova dva mobitela bio bi prekratak, a dodamo li tome da u narednim mjesecima očekujemo LG G7... Onda možemo ustvrditi da ga samo dobra cijena ili paket operatora može spasiti. Pod uvjetom da se uopće pojavi u Hrvatskoj.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam