Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.04.2017. 15:30

Newcastle University 

Hakiranje telefona pomoću ugrađenih senzora

Istraživači za hakiranje PIN-ova telefona koristili neuralnu mrežu kojoj su pomagali senzori ugrađeni u same uređaje.

Hakiranje telefona pomoću ugrađenih senzora

U današnjim pametnim telefonima možete pronaći obilje više ili manje korisnih senzora poput akcelometra i žiroskopa koji vam poboljšavaju korisničko iskustvo u gamingu, fitnessu i navigaciji, no oni se mogu jednako uspješno koristiti za hakiranje uređaja.

Računalni znanstvenici sa Sveučilišta u Newcastleu objavili su studiju u kojoj se navode detalji metode kojom se praćenjem senzora poput magnetometra, žiroskopa i akcelometra, koji u osnovi služe za praćenje kretanja i orijentacije, može otkriti korisnikov PIN i to u 74 posto slučajeva iz samo jednog pokušaja, dok točnost nakon trećeg pokušaja iznosi čak 94%.

Ulazna točka napada kojim se detektira PIN je javascript exploit kojim se maliciozni kod dostavlja na telefon putem preglednika, a kada korisnik klikne na poveznicu s malicioznim softverom, on će raditi na detekciji senzorskih podataka u pozadini.

Maryam Mehrnezhad, istraživačica na Školi računalnih znanosti Sveučilišta u Newcastleu i prva autorica studije, navodi da naše svakodnevne aktivnosti poput uzimanja telefona u ruku, hodanja ili trčanja stvaraju određene uzorke u senzorskim podacima, a to ima implikacije vezane uz privatnost, pa osiguravajuća tvrtka recimo može saznati jeste li aktivna ili lijena osoba.

Na sličan način prikupljanjem podataka sa senzora, trenirana neuralna mreža može otkriti koje ste brojeve utipkavali pri unosu PIN-a, obzirom da se telefon kod unosa svake znamenke nalazi u drugom položaju, što se detektira s vrlo visokom preciznošću.

Drugim riječima, ako želite da vaš PIN ostane skriven, možda bi bilo dobro da telefon držite na stolu čim mirnije dok upisujete znamenke, kako vas senzori ne bi mogli provaliti.

Brojni stručnjaci za računalu sigurnost često govore da su senzori najveća prijetnja za mobilne uređaje i IoT gadgete, a ovaj primjer to najbolje pokazuje.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam