Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.04.2017. 13:19

Službeno 

Ovo su podaci koje Microsoft skuplja s vašeg računala

Šef Windowsa izdao je službeno priopćenje o podacima koje Redmond prikuplja s naših Windows 10 PC-a.

Ovo su podaci koje Microsoft skuplja s vašeg računala

Još i prije službenog lansiranja Windowsa 10 mnogi korisnici koji su sudjelovali u testiranju unutar Windows Insider programa započeli su objavljivati informacije o "špijunskim aktivnostima" novog Microsoftovog operativnog sustava, a ta se tema često provlači kroz rasprave na forumima i društvenim mrežama do dana današnjih. Svaki puta kada se Microsoftu postavljalo pitanje ima li u ovome istine, obično je govorio da to nije točno, jer podaci koji im dolaze s naših računala nimalo ne ugrožavaju privatnost te se nigdje ne pohranjuju u obliku koji bi ikoga mogao dovesti do veze s određenim krajnjim korisnikom.

Takvom vrstom demanta Microsoft je zapravo samo odmahivao rukom umjesto da otvoreno i direktno kaže što, kako, zašto i na koji način prikuplja s računala korisnika, čime je održavao vatru na tinjanju umjesto da ju pokuša ugasit i nije se previše brinuo oko protesta dijela korisnika jer njihovi glasovi nisu imali utjecaja na prodaju Windowsa.

No kada je Europska unija nedavno odlučila malo ozbiljnije istražiti te glasine i zatražila od njih službeno očitovanje morali su malo promijeniti priču pa ne čudi što se ovih dana na službenom blogu oglasio šef Windows divizije Terry Myerson koji objašnjava da se Microsoft u posljednje vrijeme posebno fokusira na smanjenje količina podataka koji se prikupljaju s Windows 10 uređaja konfiguriranih na temeljnoj telemetrijskoj razini. Dakako Terry je ovo iskoristio i za lagano reklamiranje Creators Update nadogradnje, pa je rekao da će ona još više smanjiti količine podataka koji od nas stižu Microsoftu.

Ukratko rečeno, čovjek kaže da Microsoft s W10 računala s osnovnim (Basic) postavkama prikuplja samo informacije koje treba "da bi vaš Windows 10 uređaj održao sigurnim i ažuriranim. Individualni podaci koji se prikupljaju povezani su sa specifičnim predmetom ili događajem te se prikupljaju zajedno i nazivaju se Events, a nakon toga su dalje organizirani u dijagnostička područja“. Myerson navodi da je Microsoft po prvi puta objavio kompletnu listu prikupljenih dijagnostičkih podataka skupljenih na Basic razini, koju možete pogledati na ovoj poveznici.

Kako bi korisnici imali još manje razloga za brigu Microsoft je predstavio i nove kontrole za postavke privatnosti koje dolaze u okviru Creators Updatea a biti će dostupne svima odmah po završetku instaliranja nadogradnje.

Sada se sigurno svi puno manje brinete za špijunske aktivnosti Microsofta i stekli ste potpuno povjerenje u ekipu iz Redmonda. Mo'š si mislit.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam