Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: U prodaji spretni kineski robot pas
Članak
Objavljeno: 04.11.2017. 12:49

Laikago 

VIDEO: U prodaji spretni kineski robot pas

Kinezi kažu da nisu iskopirali američkog vojnog robota i pretvorili ga u kućnog ljubimca.

VIDEO: U prodaji spretni kineski robot pas

Tvrtka Boston Dynamics već dugo godina razvija četveronožne robote u suradnji s američkom vojnom znanstvenom organizacijom DARPA, s idejom da omoguće dostavu lijekova, namirnica, municije, pa čak i prijevoz vojnika na teškim terenima, na kojima nije moguće koristiti vozila s kotačima ili gusjenicama.

Jednog od njihovih najmanjih robota Spota, već testiraju američki marinci koji su ga opremili kamerama i drugim senzorima, kako bi ulazio u nepoznata područja prije vojnika i time čuvao ljudske živote od neugodnih iznenađenja.

U razvoj četveronožnih robota DARPA i Boston Dynamics su uložili na milijarde dolara, pa im sigurno neće biti svejedno kada čuju da kineska tvrtka Unitree robotics uskoro u prodaju lansira robota za kućne namjene pod nazivom Laikago, koji prilično podsjeća na Spota, mada Kinezi negiraju da se radi o kopiranju tehnologije, jer i oni već duže vrijeme rade na svojoj vlastitoj Xdog platformi koja je nastala na jednom kineskom sveučilištu 2014. godine.

21457801_343238049433999_2249992560313342045_o

Laikago je ime dobio po Laiki, prvom psu u svemiru, posjeduje sustav za stabilizaciju koji mu omogućuje kretanje po svim vrstama terena, otpornost od rušenja kao posljedica udaranja i naleta vjetra, kao i sposobnost da se pri eventualnom prevrtanju vrati u prvobitni položaj i nastavi s hodom.

Robot je težine od 22 kg, dužine 0,56 m, širine 0,35 m te visine od 0,6 m, a može se složiti u kofer koji ćete dobiti uz njega kada ga kupite po cijeni od nekih 162 tisuće kuna.

Obzirom da je ovo prilično veliki novac za nešto što ćete koristiti kao igračku, Kinezi kažu da će ga prvenstveno kupovati tvrtke i istraživačke organizacije kojima će poslužiti kao platforma za razvoj vlastitih robota i softvera za umjetnu inteligenciju, ali navode da se može udomaćiti u svakom domu i koristiti kao pravi kućni ljubimac i biti vam od koristi u mnogim situacijama.

Robot se aktivira samo jednim gumbom, može se uspinjati padinama od 20 stupnjeva i vući odraslu osobu koja sjedi na koferu, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Također navode da se kreće u potpunosti na električni pogon koji je također razvijen prije nego što je Boston Dynamics predstavio svoj električni pogon za Big Dog i Spot robote.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam