Nalazite se
  • Pop Tech
  • Kupite prvi mikročip na svijetu
Članak
Objavljeno: 25.10.2017. 14:27

Aukcija 

Kupite prvi mikročip na svijetu

Mikročip koji je 1958. godine ručno izradio Jack Kilby može biti vaš ako ponudite najmanje 432.500 dolara.

Kupite prvi mikročip na svijetu

Izum prvog integriranog kruga (IC), odnosno mikročipa pripisuje se nobelovcu Jacku Kilbyu (1923.–2005.) koji ga je izradio 1958. godine, dok je radio za tvrtku Texas Instruments. Njegov mikročip koji je bio izrađen na waferu od germanija uspješno je demonstriran kao oscilator s faznim pomakom i utro je put budućim generacijama mikrotehnologije koja je kasnije rezultirala silicijskim čipovima koji se danas nalaze u svim našim računalima, elektronskim uređajima i gadgetima. Kilby je također jedan od koautora prvog džepnog kalkulatora i termalnog printera.

Na dodjeli Nobelove nagrade Kilby je rekao da prvi mikročip nije napravo sam, već uz pomoć tima Texas Instrumentsa, iz kojeg je posebno izdvojio Toma Yeargana koji mu je najviše pomogao u dizajnu. Zahvaljuću obitelji Toma Yeargana, jedan od prva dva prototipa mikročipa nalazi se na online aukciji američke tvrtke Heritage Auctions, gdje možete dati svoju ponudu online u iznosu od najmanje 432.500 dolara i nadati se da ćete uskoro posjedovati vrijedni komadić naše tehnološke povijesti.

proc 2

Uz procesor ćete dobiti i opširnu dokumentaciju koja potvrđuje autentičnost, uključujući patentnu prijavu i službenu izjavu Toma Yeargana koji opisuje svoju ulogu u razvoju mikročipa s Jackom Kilbyem. Mikročip veličine 2,52 x 0,8 x 0,1 cm dolazi u plastičnoj kutiji na čijem se poklopcu nalazi i potpis Jacka Kilbya.
Ukoliko uspijete doći do mikročipa voljeli bismo da nam ga donesete u Vidilab, ne toliko zbog testiranja, već zato da mu se možemo pokloniti, jer se radi o doista svetom reliktu tehnologije.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam