Nalazite se
  • Pop Tech
  • Automobili na reciklirani papir?
Članak
Objavljeno: 28.08.2011. 03:19

TU-103 

Automobili na reciklirani papir?

Znanstvenici Sveučilišta Tulane otkrili su bakteriju koja stare novine može pretvoriti u butanol, efikasni nadomjestak benzina.

Automobili na reciklirani papir?

David Mullin, Harshad Velankar i Hailee Rask, znanstvenici Sveučilišta Tulane, došli su do otkrića bakterije TU-103, koja derivate celuloze, odnosno papir, pretvara u gorivo kojim možete odmah napuniti rezervoar svojeg automobila, odnosno butanol.

"Celuloza se nalazi u svim zelenim biljkama, te predstavlja najrasprostranjeniji organski materijal na Zemlji, stoga je njezino konvertiranje u butanol san mnogih", navodi David Mullin, znanstvenik Odjela za molekularnu biologiju Sveučilišta Tulane. "Samo u SAD, godišnje se proizvede i baci 323 milijuna tona materijala od celuloze, koji bi se mogao iskoristiti za proizvodnju butanola".

Mullinov laboratorij je bakteriju TU-103 pronašao u životinjskom izmetu, a potom je kultivirao i razvio metodu kojom se može iskoristiti za proizvodnju butanola. S detaljima još ne izlaze u javnost, jer čekaju potvrdu izuma iz patentnog zavoda.

 TU-103 je jedini poznati bakterijski soj koji može rasti, razmnožavati se i proizvoditi butanol u nazočnosti kisika 

Znanstvenici navode kako je TU-103 jedini poznati bakterijski soj koji može rasti, razmnožavati se i proizvoditi butanol u nazočnosti kisika, koji ubija sve druge bakterije koje mogu proizvoditi butanol, pa je do sada proizvodnja butanola u okruženju bez kisika predstavljala skup i neisplativ proces.

Mullin još nije siguran koliko bi ovo otkriće moglo utjecati na auto industriju, no butanol bi mogao biti vrlo korisno gorivo u dolazećoj eri kompaktnih gradskih automobila, a ovakva proizvodnja bi bila puno isplativija od etanola, koji se obično proizvodi od kukuruznog šećera i zahtjeva preinake postojećih automobilskih motora, pa ga vidi kao izuzetno korisno alternativno gorivo.

"Pored toga, butanol proizveden od starog papira, može se koristiti u automobilima bez ikakvih preinaka motora, možete ga doslovce direktno natočiti u rezervoar, manje je korozivan, te dramatično smanjuje emisiju ugljičnog dioksida i smoga u usporedbi s benzinom, a imao bi i velik pozitivan utjecaj na smanjenje deponija otpada", tvrdi Mullin.

Piše: Dario Hofman

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam