Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.08.2011. 01:42

Super konzervans 

Prirodni konzervans ukida rok trajanja hrani

Zahvaljujući prirodnoj supstanci pod nazivom bisin, uskoro ćemo kupovati gotove sendviče stare nekoliko godina.

Prirodni konzervans ukida rok trajanja hrani

Irski znanstvenik, mikrobiolog dr Dan O'Sullivan, koji radi na američkom Sveučilištu u Minnesoti, otkrio je supstancu koja bi uskoro mogla potpuno promijeniti prehrambenu industriju. Prirodna supstanca naziva bisin, nalazi se u nekim bezopasnim bakterijama, a u stanju je uništiti sve bakterije koje su odgovorne za kvarenje hrane, uključujući vrlo opasne, poput E-coli, salmonele i listerije.

Bisin se u Sullivanovim istraživanjima pokazao učinkovit za dugo čuvanje svježine mnogim namirnicama, uključujući meso, ribu, jaja, sir, a djeluje i na otvorenim vinima, kao i na dresinzima za salate.

U nekim slučajevima namirnice mogu ostati svježe godinama, pa bismo prema riječima dr Sullivana, "špagete koje smo kupili 2011. najnormalnije mogli koristiti 2021 ili čak 2031".

 Sveučilište Minnesota već je kontaktirano od strane mnogih velikih proizvođača hrane 

Sullivan tvrdi kako ovo otkriće nije razvijao s namjerom da prehrambenoj industriji povećava profit, no priznaje kako je Sveučilište Minnesota već kontaktirano od strane mnogih velikih proizvođača hrane.

U jednoj studiji postoji podatak kako se u Velikoj Britaniji svake godine baci hrane kojoj je istekao rok trajanja, u vrijednosti od 5 milijardi funti (43,65 milijardi kuna), pa si možete zamisliti koliko bi ovaj način očuvanja namirnica donio novaca prehrambenoj industriji, a vrlo vjerojatno bi mogao utjecati i na smanjenje cijena za krajnje kupce.

Ono što vidimo kao negativno je još jedan udarac proizvodnji prirodne hrane proizvedene bez ikakvih konzervansa, koja bi nakon ovoga mogla postati potpuno neisplativa za proizvodnju.

Pozdravljamo ovo otkriće kao doprinos borbi protiv opasnih bakterija poput salmonele i E-coli, no savjetujemo vam da i dalje čuvate "bakin vrt".

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam