Nalazite se
  • Zdravlje
  • Smartphone tester otkriva HIV za 15 minuta
Članak
Objavljeno: 07.02.2015. 13:31

Columbia University 

Smartphone tester otkriva HIV za 15 minuta

Znanstvenici proizveli gadget koji svaki pametni telefon pretvara u tester spolnih bolesti.

Smartphone tester otkriva HIV za 15 minuta

Znanstvenici sveučilišta Columbia University proizveli su gadget, odnosno "dongle" koji se spaja na bilo koji Android telefon ili iPhone, pomoću kojeg je moguće izraditi krvnu pretragu na sifilis ili HIV za samo 15 minuta.

U tekstu koji su objavili u znanstvenom radu, znanstvenici navode da tester funkcionira pomoću enzim-vezujućeg imunosorbentnog testa (ELISA) kako bi detektirao antitijela HIV-a, treponemalna antijela za sifilis i netreponemalna antitijela za aktivnu infekciju sifilisa.

Valja naglasiti da laboratoriji nemaju mogućnost istovremenog provođenja sva tri navedena ELISA testa, te da ELISA strojevi koštaju oko 18.000 dolara (122.480 kn), dok proizvodnja ovog gadgeta košta samo 34 dolara (231 kn).

Za provođenje testa dovoljno je da se ubodete u prst i stavite kapljicu krvi u plastični kolektor koji spajate na dongle, a potom pokrenete aplikaciju na pametnom telefonu, te pritisnete fizički gumb na gadgetu koji će otpustiti reagense potrebne za provođenje testa.

Znanstvenici su namjerno za taj korak odlučili ugraditi fizički gumb, a ne omogućiti automatsko pokretanje, jer se time eliminira potreba za bilo kakvim napajanjem ili baterijom koja bi bila potrebna za rad gadgeta.

Uređaju je potrebna vrlo mala procesna snaga vašeg pametnog telefona, tableta ili računala, a spaja se na ulaz za slušalice.

Dongle se trenutno testira u pilot projektu u Ruandi na 96 pacijenata, nakon čega će biti pokrenuto veliko opsežno kliničko testiranje. 

Izvor: Columbia Engineering

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam