Nalazite se
  • Zdravlje
  • Legaliziran prvi elektronski implantat za mršavljenje
Članak
Objavljeno: 19.01.2015. 13:24

Maestro Rechargeable System 

Legaliziran prvi elektronski implantat za mršavljenje

Američka FDA organizacija odobrila korištenje implantata koji djeluje na kranijalni živac čime smanjuje osjećaj gladi.

Legaliziran prvi elektronski implantat za mršavljenje

Američka FDA agencija za hranu i lijekove odobrila je korištenje uređaja pod nazivom Maestro Rechargeable System, namijenjenog za tretman pretilih osoba (s BMI indeksom mase većim od 30), posebice onih kod kojih je debljina povezana s bolestima poput dijabetesa.

Uređaj se implantira u abdomen, te pomoću vanjske jedinice stvara električne impulse koji blokiraju signale na kranijalnom živcu, koji služi za komunikaciju između mozga i drugih organa u tijelu, a elektrode se postavljaju oko "grane" koja spaja živac na želudac.

Valja navesti da su stručnjaci prilično podijeljeni u vezi ovog uređaja, jer mnogi smatraju da je puno učinkovitija operacija ugradnje takozvane želučane premosnice, obzirom da Maestro Rechargeable System može omogućiti samo 9 posto smanjenja težine.

Tvrtka EnteroMedics koja proizvodi ovaj elektronski implantat smatra kako on u procesu mršavljenja popunjava prazninu između tjelovježbe i kirurgije, te navodi kako su tijekom prošlogodišnje studije na 239 ljudi, zabilježene tek rijetke nuspojave poput mučnine i probavnih smetnji.

Također očekuju da će se vrlo brzo nakon ovog odobrenja od strane FDA za tržište SAD-a, implantat vrlo brzo naći na globalnim tržištima.

Izvori: New Scientist, EnteroMedics

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam