Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.03.2011. 12:36

Umjetna fotosinteza 

Znanstvenici MIT-a stvorili umjetni list

Znanstvenici MIT-a stvorili umjetni list

Umjetni listovi ne nalikuje pravom lišću, ali se ponašaju jednako u procesu fotosinteze

Na simpoziju American Chemical Society u Anaheimu, u Kaliforniji, profesor MIT-a Dr. Daniel Nocera objavio je kako je njegovom timu nakon višegodišnjih istraživanja pošlo za rukom stvoriti umjetnu fotosintezu, proces koji biljkama omogućava pretvaranje sunčeve svjetlosti u energiju, koji bi mogao biti primjenjiv u stvaranju električne struje na jeftin i jednostavan način, javlja Free Energy Times. "Umjetni list", kako su ga kolokvijalno nazvali znanstvenici, ne nalikuje pravom listu kakav se nalazi u prirodi, već se radi o kombinaciji tankog metalnog listića, elektronskih komponenata i katalizatora veličine kreditne kartice. Katalizatori su proizvedeni od nikla, silicija i kobalta, te su u stanju razdvojiti vodu na vodik i kisik. Kada se "list" uroni u vodu i izloži direktnom sunčevom svjetlu, u stanju je proizvoditi struju koja se može koristiti za sve vrste potreba u našim domovima. Konačni cilj Nocerinog tima je razviti proizvod koji bi omogućio proizvodnju jeftine struje za potrebe čitavih kućanstava, što bi posebno bilo značajno u razvoju siromašnih zemalja. "Želimo pretvoriti svaku kućanstvo u malu električnu centralu", kaže Nocera, koji je već osnovao i kompaniju Sun Catalytix, koja već radi na primjeni ove tehnologije u praktične svrhe, te je ujedno sklopio i partnerstvo s indijskom kompanijom Tata Group u cilju komercijalizacije projekta.

VIDEO - Sun Catalytix

U ovom videu profesor Nocera govori o Sun Catalytixu, te iznosi svoje ideje o proizvodnji električne energije procesom umjetne fotosinteze.

Možda niste znali

FOTOSINTEZA

fotosinteza

Proces fotosinteze u prirodi

Fotosinteza je proces u kojem se svjetlosna energija pretvara u kemijsku pohranjenu u organskim molekulama. Osim u biljkama, fotosinteza se obavlja i u nekim bakterijama i algama, dakle organizmima koji u svojim stanicama imaju klorofil i obično su zelene boje. Osnovni biološki "proizvodni" proces koji pokreće sav život na zemlji događa se u kloroplastima, malim organelama u citoplazmi biljnih stanica, pogonska energija je svjetlosna energija, odnosno energija sunca, a "sirovine" koje se troše su jednostavne i sveprisutne: voda i ugljični dioksid. Proizvod su složeni ugljikovi spojevi - ugljikohidrati. Svojevrstan nusproizvod ovog procesa je kisik bez kojega na Zemlji jednostavno ne bi bilo života u obliku kakvog ga znamo. Proces fotosinteze prikazan kemijskom jednadžbom:
6CO2 + 12H2O —> C6H12O6 + 6O2 + 6H2O

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam