Nalazite se
  • Sci Tech
  • Znanost
  • VIDEO: MIT-ev izum omogućuje istjecanje ketchupa poput vode
Članak
Objavljeno: 23.05.2012. 16:31

Nanolubrikant 

VIDEO: MIT-ev izum omogućuje istjecanje ketchupa poput vode

Znanstvenici MIT-a izumili neškodljiv nanolubrikant za podmazivanje boca.

VIDEO: MIT-ev izum omogućuje istjecanje ketchupa poput vode

Koliko god djelovali benigno, izumi ovakvog tipa imaju potencijal zarade milijardi dolara.

Znanstvenici MIT-ovog odjela Varanasi Research Group, proizveli su lubrikant LiquiGlide za podmazivanje boca, koji omogućuje raznim tekućinama, bez obzira na njihovu gustoću, da cure iz staklenih ili plastičnih boca poput vode, nakon čega se u bocama ne zadržava niti jedna kap sadržaja.

Na žalost, znanstvenici su još u tijeku patentiranja ove tehnologije, pa iz razumljivih razloga ne žele iznositi nikakve detalje kako su to postigli, no navode kako sredstvo kojim podmazuju boce iznutra "djeluje kao čvrsti objekt, poput neke vrste strukturirane tekućine".

Vođa tima Varanasi Research Group, Dave Smith, kaže kako je sastav materijala kojim su prskane boce tajna, no temelji se na najnovijim spoznajama nanotehnologije.

Smith se također ispričava medijima zbog tajnovitosti u vezi revolucionarnog nanolubrikanta, no kaže kako im je za sada najvažnije završiti proces patentiranja, jer potencijal njihovog izuma na tržištu boca u novcu iznosi više od 17 milijardi dolara.

Izum je osvojio drugo mjesto u MIT-evom natječaju Entrepreneurship Challenge vrijednom 100 tisuća dolara, a znanstvenici navode kako im nakon patentiranja slijedi još i bitka za dobivanje dozvole za primjenu u prehrambenim proizvodima koju im treba izdati američka agencija za hranu i lijekove (FDA), pa postoji velika mogućnost da se njihov nanolubrikant nađe prije u kanticama s bojom, mazivima i industrijskim tekućinama nego u staklenkama majoneze i ketchupa.

Također nismo sigurni koliko će se ovo dopasti proizvođačima hrane, obzirom da veća iskoristivost sadržaja znači rjeđe obnavljanje zaliha od strane kupaca.

VIDEO: LiquiGlide - Ketchup

 

VIDEO: LiquiGlide - Majoneza

 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam