Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.03.2012. 12:22

TEC 

Predviđanje potresa pomoću GPS-a

Japanski profesor vjeruje da je pronašao način za predviđanje potresa.

Predviđanje potresa pomoću GPS-a

Profesor Kosuke Heki s Sveučilišta Hokkaido u Japanu, u jednom intervjuu za BBC je demonstrirao sustav za koji on vjeruje da će omogućiti predviđanje razornih potresa.

Profesor Heki je iz snimki GPS sigala analizirao totalnu količinu elektrona (Total Electron Content - TEC) u gornjim slojevima atmosfere. Kad je mjerio koliko su zvučni valovi nakon potresa Tahoku 2011. godine izazvali poremećaje u TEC-u, potpuno slučajno je otkrio da su se očitanja o poremećajima prikazala i nekih 40 minuta prije samog potresa.

Potom je krenuo u analiziranje GPS snimki zabilježenih tijekom drugih većih potresa i u svima je pronašao iste uzorke poremećaja TEC-a prije i nakon samih udara.

Njegovo otkriće bi prema mišljenju mnogih znanstvenika moglo predstavljati veliki napredak u razumijevanju fenomena potresa, kao i ponuditi osnovu za razvoj tehnologije i sustava za predviđanje potresa.

Postavljanje opreme za detektiranje poremećaja TEC-a i njihovo uvezivanje u sustav za uzbunjivanje, moglo bi spasiti veliki broj života, obzirom da je dokazano kako u potresima i minute imaju veliku ulogu. Kada bismo pola sata ranije mogli dobiti upozorenje da dolazi potres, to bi bilo dovoljno da napustimo svoje kuće i stanove, te pobjegnemo na mjesto gdje ćemo biti pošteđeni od najgoreg scenarija.

VIDEO - Profesor Heki demonstrira svoje otkriće

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam