Nalazite se
Članak
Objavljeno: 11.07.2012. 11:45

Pametni materijali 

Majice pune mobitele

Znanstvenici pretvorili običnu pamučnu majicu u bateriju.

Majice pune mobitele

Xiaodong Li, profesor mahaničkog inženjerstva na Sveučilištu Carolina i njegov kolega Lihong Bao, pronašli su način koji omogućuje da se na vrlo jeftin način običnoj majici može omogućiti pohranjivanje električne energije.

Za to su koristili običnu pamučnu majicu kupljenu u supermarketu, koji su potopili u otopinu fluorida, posušili i potom izložili visokoj temperaturi u "pećnici" bez kisika.

Vlakna tkanine su se tijekom tog procesa konvertirala iz celuloze u aktivni ugljen, no materijal je i dalje ostao fleksibilan.

Korištenjem manjeg dijela tkanine kao elektrode, znanstvenici su dokazali kako se materijal može koristiti kao kondenzator za pohranjivanje električnog naboja, sličan onima kakve koriste svi uređaji koje danas možemo naći na tržištu.

Dodavanjem sloja manganovog oksida individualnim karboniziranim vlaknima, debljine od samo jednog nanometra, performanse elektrode od tkanine još su se više poboljšale, a provedeni testovi su pokazali kako se majica može puniti strujom više tisuća puta.

"Hibridni superkondenzatori su se pokazali sposobnim da nakon nekoliko tisuća ciklusa punjenja i pražnjanja, njihove performanse na padaju za više od 5%", rekao je profesor Li. "Povezivanjem tih superkondenzatora u jedan sustav, mogli bismo omogućiti punjenje električnih uređaja. Jednog dana bi naše majice koje svakodnevno nosimo, mogle imati više funkcionalnosti. Na primjer, mogle bi predstavljati fleksibilni uređaj za pohranu energije koji bi mogao puniti vaš mobitel ili iPad".

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam