Nalazite se
Članak
Objavljeno: 28.05.2011. 10:01

Hi-Tech 

Guma od maslačka!

Istraživači u automobilskom gigantu Fordu i na sveučilištu američke države Ohio smatraju da bi maslačak mogao poslužiti kao novi održivi izvor za gumu.

Guma od maslačka!

Ford je posljednjih godina povećao uporabu nemetalnih, recikliranih i bioloških materijala. Uvjet je bio da su ti materijali ekološki u svojoj specifičnoj primjeni.

Primjeri su uključivali sojinu pjenu u sjedalima, plastiku punjenu žitom, recikliranu smolu u određenim sustavima, reciklirana vlakna na presvlakama sjedala te plastiku od prirodnih vlakana za komponente u unutrašnjosti.

 znanstvenici kažu da je za ovu svrhu jedina odgovarajuća vrsta ruski maslačak 

U Fordu su u potrazi za novim održivim materijalima za automobile, koji sadrže manji udio ugljika, došli i do maslačka. Pošto sintetska guma nije održivi izvor, njezina se upotreba želi smanjiti, a biljka maslačak ima potencijal da posluži kao izvrsna prirodna alternativa.

Na Sveučilištu u Ohiju ističu da nisu sve vrste maslačka iste i da je odgovarajuća vrsta za ovaj projekt ruski maslačak.

Prije nego što se guma iz maslačka stavi u upotrebu, Fordovi će istraživači ocijeniti početnu kvalitetu materijala kako bi procijenili ponašanje i bili sigurni da zadovoljava standarde izdržljivosti.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Ford automobilska guma maslačak
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam