Nalazite se
Članak
Objavljeno: 13.05.2013. 10:29

In vitro meso 

Biste li probali ćevape od umjetnog mesa?

Idući mjesec će se u Londonu moći kušati hamburgeri od mesa uzgojenog u laboratoriju.

Biste li probali ćevape od umjetnog mesa?

Hoće li dr Mark Post zadovoljiti nepce britanskih mesoljubaca?

U današnje doba uzgoj tkiva i organa za potrebe transplantacija, kozmetičkih korekcija i drugih medicinskih aplikacija nalazi se već u poodmakloj fazi, no nizozemski znanstvenik Mark Post sa Sveučilišta u Maastrichtu istu tehnologiju želi prenijeti u prehrambenu industriju.

Drugim riječima, ideja njegovog tima je uzgojem tkiva u laboratorijima proizvoditi meso koje ćemo jednog dana moći konzumirati u odrescima, ćevapima i hamburgerima, pri čemu neće doći do ubijanja životinja, dok bi istovremeno ova tehnologija mogla uvelike pomoći i protiv gladi u svijetu.

Post je nedavno prikazao uzorke in-vitro mesa, što znači da ono predstavlja mesni životinjski proizvod koji nikada nije bio dijelom kompletne žive životinje.

Kako bi se njegovo meso demonstriralo široj javnosti, u Londonu će uskoro biti održano događanje na kojem će dobrovoljnim kušačima biti omogućeno da probaju hamburgere od in-vitro mesa.

in vitro meso

In vitro meso nam u sadašnjoj fazi baš ne djeluje poput ćevapa ili šnicla.

Rad dr. Posta sponzoriraju nizozemska vlada, ali i anonimni donatori s 300.000 eura, a njegov hamburger se sastoji od 20.000 tankih traka uzgojenog mesnog tkiva, za što se između ostaloga koristio teleći fetalni serum, a znanstvenik kaže kako ga je već osobno probao jesti, te da ima dobar okus.

Idući mjesec će Post na događanju u Londonu poslužiti svoj hamburger, koji će kao jedine dodatke imati sol i papar, no mnogi znanstvenici kažu kako je još vrlo daleko dan kada bi se "umjetno meso" moglo pojaviti u dućanima jer se radi o vrlo ranim laboratorijskim istraživanjima, te se tek trebaju razviti tehnologije za masovnu i isplativu produkciju, no svi se slažu kako ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bi takvo meso bilo lošije ili neukusnije od onog s pravih životinja.

Znanstvenici također kažu kako je ovo meso veće nutritivne i zdravstvene vrijednosti od vegetarijanskih proteinskih nadomjestaka koji se dobivaju iz biljnih proizvoda poput soje. Hoće li uskoro doći dan kada će nestati životinjske farme i kolinje, pa ćemo pajceke i teliće moći vidjeti samo u zoološkom vrtu? 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam













       

*/-->