Nalazite se
Članak
Objavljeno: 18.07.2015. 11:57

NASA 

VIDEO: Fenomenalan film preleta Plutona

NASA je od slika snimljenih New Horizons letjelicom složila izvanrednu i detaljnu animaciju.

VIDEO: Fenomenalan film preleta Plutona

Prošlo je samo nekoliko dana od kako je NASA objavila prvu sliku Plutona koju je letjelica New Horizons snimila tijekom bliskog preleta patuljastog planeta. U međuvremenu je s udaljenosti veće od 5 milijardi kilometara od Zemlje pristigao veliki broj slika njegove površine, snimljenih kamerom Long Range Reconnaissance Imager, pa je NASA od njih složila animaciju koja simulira video snimku preleta Plutona.

Snimke uključuju animirani prelet iznad Plutona u području Norgay Montesa (Norgay Mountains), planinskog lanca koji je dobio ime po prvom istraživaču Everesta, Šerpi Tenzingu Norgayu, te preko intrigatnog terena pod nazivom Sputnik Planuma (Sputnik Plain), koji nosi ime prvog zemaljskog umjetnog satelita.

New Horizons je ove slike snimio 14. srpnja s visine od 77.000 kilometera, a Long Range Reconnaissance Imager, omogućio je snimanje fantastičnih detalja koji su veličine od samo jednog kilometra.

U ovom videu vam se stoga nudi mogućnost da i sami preletite iznad površine patuljastog planeta, koja mnogo toga otkriva, ali donosi i nove misteriozne detalje koji intrigiraju znanstvenike širom svijeta.

Izvor: NASA [YouTube]

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam