Nalazite se
Članak
Objavljeno: 16.07.2015. 12:35

NASA 

New Horizons otkrio mlade planine na Plutonu

Znanstvenici smatraju da su ove planine među najmlađima u Sunčevom sustavu.

New Horizons otkrio mlade planine na Plutonu

Kao što je to bilo očekivano, NASA-i su počele pristizati slike patuljastog planeta Plutona, kraj kojega je prije dva dana sonda New Horizons prošla na najbližoj udaljenosti do sada, odnosno na 12.470 km od njegove površine.

Na slikama u visokoj razlučivosti koje je letjelica poslala na Zemlju, nalazi se jedna koja prikazuje planine koje se u području ekvatora uzdižu do visine od 3.500 metara, a znanstvenici smatraju da su se formirale prije nekih 100 milijuna godina, pa spadaju među najmlađe geološke strukture toga tipa u Sunčevom sustavu, čija starost se procjenjuje na 4,56 milijardi godina.

Ovo otkriće ujedno stvara pretpostavke da bi Pluton usprkos velikoj udaljenosti od Sunca, mogao imati geološke aktivnosti, pa znanstvenik Jeff Moore kaže da je ovo jedna od najmlađih površina koje su ikada viđene u ovom dijelu svemira.

Kako su pokazala prijašnja istraživanja, površina Plutona sadrži velike količine dušika i metanskog leda, no astronomi smatraju da planinski lanci nisu sastavljeni od tih materijala, već od vodenog leda, jer je jedino on dovoljno čvrst da stvori takve vrhove. 

Izvor: NASA

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA Pluton planine New Horizons
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam