Nalazite se
  • Sci Tech
  • Svemir
  • Tri hrvatska projekta odabrana za NASA Space Apps Challenge
Članak
Objavljeno: 10.05.2017. 09:23

NASA Space Apps Challenge Pula 

Tri hrvatska projekta odabrana za NASA Space Apps Challenge

Čak tri tima predstavljati će Hrvatsku na globalnoj razini NASA-inog natjecanja.

Tri hrvatska projekta odabrana za NASA Space Apps Challenge

Na ovogodišnjem NASA Space Apps Challenge hackathonu 29. i 30. travnja sudjelovalo je 69 zemalja, 187 lokacija i 25.000 sudionika, a izrađeno je čak 1963 projekta – što ga čini najvećim hackathonom na svijetu. Na društvenim mrežama NASA Space Apps Challenge postovi doprijeli su do brojke od čak 40 milijuna čitatelja (prošle godine je bilo uključeno 29 milijuna). Dodatnoj važnosti tih brojki svakako pridonosi i činjenica kako je NASA Space Apps Challenge također jedan od "najznanstvenijih" hackathona na svijetu. Zadatke pripremaju NASA-ini zaposlenici i zasnovani su na pravim problemima s kojima se NASA susreće u svojem radu i istraživanjima, dok sudionici prilikom izrade rješenja mogu koristiti sve podatke dostupne kroz NASA Open Data incijativu.

Jedan od najvažnijih fokusa NASA Space Apps Challenge hackathona je zajednička suradnja između pojedinih sudionika i timova. Za sudjelovanje na lokaciji NASA Space Apps Challenge Pula bilo je 50 prijava, a u konačnici će Hrvatsku na globalnoj razini natjecanja ove godine predstavljati čak tri nominirana projekta (trostruko više nominacija u odnosu na prošlu godinu).

'Made in Croatia' nagrađeni i nominirani projekti

Nagradu publike osvojio je UV Protector kojeg je izradio tim Beach Invaders. Tim sastavljen od osnovnoškolaca izradio je uređaj za informiranje kupača o aktualnim UV indeksima na plažama Hrvatske i svijeta. Znakovito je što su rješenje i prototip uređaja temeljeni na micro:bit platformi. U jednu ruku je to malena, ali u drugu ruku najbolja potvrda predviđanja o važnosti STEM edukacije od najranije dobi u kontekstu razvoja svemirskih tehnologija.

Ni ostala nominirana rješenja nisu ništa manje zanimljiva! Projekt TraceRagweed u režiji tima Keep Calm je kombinirani sustav za detekciju i nadzor ambrozije. Podaci se prikupljaju iz automatiziranih izvora (senzori i satelitske fotografije) i nadopunjuju s onima koji su u platformu pristigli crowdsource metodama. Platforma želi pomoći osobama koje su alergične (otprilike 10% svjetske populacije), ali i poljoprivrednicima koji upravo zbog ambrozije imaju niže godišjne prinose pojedinih industrijskih kultura.

03

Posljednji hrvatski nominirani projekt je edukativna igra i simulacija u realnom vremenu Life On koju je izašla ispod čekića tima Matija². Trenutno u opcijama igre postoji mogućnost izgradnji ljudskih kolonija na površini Marsa i u atmosferi Venere. Potonja opcija je posebno zanimljiva jer čak i NASA, u okviru svoje High Altitude Venus Operational Concept (HAVOC) ideje, razrađuje alternativne mogućnosti kolonizacije planeta poput Venere.

Krajnji cilj Life On simulacije je nastaniti 40.000 kolonista, čime bi se osigurala dovoljno velika genetska baza za demografski održiv model takve kolonije.

Globalne nagrade

Od svih nominiranih projekata iz cijelog svijeta, pa tako i hrvatskih, globalna NASA Space Apps Challenge komisija odabrat će po jedan pobjednički projekt u svakoj od predefiniranih kategorija. Te kategorije su: "Najbolji hardverski projekt", "Najbolji koncept misije", "Najinspirativniji projekt", "Galaktički utjecaj" i "Najbolje korištenje podataka". Posebna kategorija je dakako i "Globalna nagrada publike".

Za globalnu nagradu publike moći glasovati svi posjetitelji NASA Space Apps Challenge stranica  2017 i to jedanput dnevno za projekt po vlastitom izboru. Glasovanje je započelo u ponedjeljak,  8. svibnja 2017. godine i biti će otvoreno tijekom dva tjedna. U finalni krug će biti odabrano 5 projekata s najvećim brojem glasova. Finalisti za globalnu nagradu publike imat će dodatna dva tjedna kako bi pokušali skupiti što je moguće više glasova i odnijeti pobijedu.

U isto vrijeme, globalna NASA Space Apps Challenge komisija dovršit će ocjenjivanje najboljih projekata u već ranije spomenutim kategorijama u kojima se natječu i hrvatski TraceRagweed i Life On projekti. Našim nominiranim projektima i timovima želimo puno uspjeha, a svakako vas pozivamo da svoj glas za "Globalnu nagradu publike" udijelite i trećem hrvatskom nominiranom timu Beach Invaders, koji je sada i službeno jedan od 137 globalno nominiranih projekata. Nakon što izradite svoj korisnički račun na NASA Space Apps Challenge 2017 portalu, glasovati za njih možete svaki dan na Global People's Choice dijelu stranice.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam