Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.08.2011. 16:18

Robonaut 2 

Robot se nakon 6 mjeseci probudio na ISS-u

Mada je space shuttle Discovery još prije pola godine doveo čovjekolikog robota na ISS postaju, Robonauta 2 su znanstvenici uključili tek prije 2 dana.

Robot se nakon 6 mjeseci probudio na ISS-u

Znanstvenici na svemirskoj postaji ISS u ponedjeljak su aktivirali čovjekolikog robota Robonauta 2, koji bi uskoro trebao postati ravnopravni član posade ISS-a, a jedna od zanimljivih zadaća mu je i komuniciranje s fanovima preko Twittera.

Odmah nakon uključivanja i testiranja elektronike, Robonaut je objavio tweet “Those electrons feel GOOD!”, a nakon toga i “One small step for man, one giant leap for tinman kind”.

Za sada Robonaut još nije u cijelosti aktiviran, astronauti su samo testirali njegovu elektroniku i posebice kontrolirali termalne senzore na njegovim zglobovima.

 tek 2013. bi mu trebale stići prave noge 

NASA još nije objavila kada će Robonaut 2 dobiti prvu komandu za kretanje, ali znanstvenici navode kako bi u punu operativnost trebao doći kroz godinu dana.

Prije toga će trajati testiranja koja bi trebala ustanoviti kako robot reagira na svemirsku postaju i kako njezini stanovnici reagiraju na njega, a potom će početi dobivati konkretne zadaće, poput čišćenja i osnovnog održavanja unutar postaje, te asistiranje astronautima pri radu izvan postaje.

Robonaut 2 je težine od 150 kg (na Zemlji), građen je skoro 11 godina, a u njega je ugrađeno 38 procesora PowerPC i više od 350 senzora. U početku će biti pričvršćen za podij unutar postaje i moći će samo raditi na mjestu, no NASA se nada kako će do kraja godine poslati jedan ili dva dodatka koji će mu služiti za kretanje, a 2013. bi mu trebale stići i "prave" noge.

Ukoliko vas zanima, Robonautove zanimljive tweetove možete pratiti ovdje.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam