Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.05.2017. 11:21

Supersenzor 

VIDEO: Jedan senzor prati sve događaje u prostoriji

Uključite ga u strujnu utičnicu i on će pratiti sve ambijentalne podatke.

VIDEO: Jedan senzor prati sve događaje u prostoriji

Svijet IoT-a svakim je danom sve bogatiji novim pametnim uređajima koji pomoću raznih senzora i senzorskih tagova prate svoj rad, šalju podatke preko vašeg rutera u servis u oblaku i omogućuju vam da pomoću aplikacije svojeg mobitela znate boravi li netko u vašem stanu, je li pećnica isključena, gdje je ostalo upaljeno svjetlo, koliko puta se otvara hladnjak i brojne druge manje ili više važne stvari.

Glavni problem s IoT-om za kućne potrebe je u tome što su pametni uređaji skupi i što je potrebno instalirati hrpe senzorskih tagova kojima ćete "opametiti" razne uređaje i sustave.

Znanstvenici Sveučilišta Carnegie Mellon s Instituta za interakciju ljudi i računala, smatraju da se IoT može znatno unaprijediti i omogućiti da postane pristupačniji pomoću senzorskog huba koji zamjenjuje veliki broj individualnih senzorskih sustava. Takve hubove koje su nazvali "sintetskim senzorima" opremili su osjetljivim mikrofonima, senzorima pokreta, vlažnosti i temperature, magnetometrom i akcelometrom, Wi-Fi radiom, a za čitav senzorski sustav razvijaju napredni softver koji uključuje strojno učenje.

Zahvaljujući tome dovoljno je gadget spojiti na USB port strujne utičnice, a on će potom prepoznavati i pratiti sve što se događa u prostoriji koju nadzire te vam putem WiFi-a i oblaka slati podatke i obavijesti na aplikaciju, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Zahvaljujući strojnom učenju Synthetic Sensor je između ostaloga u stanju prepoznati rad mikrovalne pećnice, puštanje vode iz slavine, pa čak i "slušati" i brojati koliko WC papira izvlačite iz spremnika, pa će vas obavijestiti kada biste trebali zamijeniti rolu.

Znanstvenici namjerno u hub nisu uključili jedan senzor, kameru. Naime, prema njihovom mišljenju kamera je stvar koja izaziva najveću zabrinutost korisnika u vezi očuvanja privatnosti pa su je odlučili isključiti iz sustava.

Čitav znanstveni rad u kojem opisuju funkcioniranje ovog sustava možete pogledati u ovom PDF-u

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam