Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.10.2017. 14:25

NVIDIA DRIVE PX Pegasus 

Nvidia predstavila računalo za taksije robote

25 tvrtki u svijetu razvija autonomne automobile kategorije 5 na Nividia CUDA GPU-ima.

Nvidia predstavila računalo za taksije robote

U srcu (ili bolje rečeno mozgu) mnogih današnjih “poluautonomnih“ automobila nalazi se Nvidijin hardver, jer su proizvođači zaključili da su njezina GPU računala vrlo pogodna za ugrađivanje u vozila.

No dok se auto industrija dobrim dijelom još uvijek bavi autonomnim sustavima razine 2 i 3 (robotski sustavi koji samo djelomično preuzimaju upravljanje vozilom), Nvidia je predstavila NVIDIA DRIVE PX Pegasus, prvo računalo s umjetnom inteligencijom namijenjeno autonomnim automobilima kategorije 5, odnosno vozilima koja će biti u stanju potpuno samostalno prevoziti putnike na bilo kakvim prometnicama, bez potrebe da u njima sjedi kvalificirani vozač. To znači da će roboti u vozilima kategorije 5 moći samostalno obavljati usluge prijevoza putnika tipa taksi robota, pa u njima neće biti potrebe ni za upravljačem i pedalama. 

NVIDIA DRIVE PX Pegasus računalo u stanju je provoditi 320 trilijuna operacija u sekundi, što je 10 puta više u odnosu na prethodnika, a Nvidia kaže da u svijetu 25 tvrtki već radi na budućim "robotaksijima" koji će nas voziti posvuda.

Računalo pokreću 4 AI proceosra visokih performansi te sadrži dva Xavier SoC procesora koji koriste ugrađeni (embedded) GPU temeljen na Volta arhitekturi te dva diskretna GPU-a iduće generacije s hardverom napravljenim za ubrzavanje algoritama dubokog učenja i računalnog vida, a kažu da ujedno ima drastično manju potrošnju energije u odnosu na prošlu generaciju.

Pegasus je dizajniran za ASIL D certifikat, najvišu sigurnosnu razinu u industriji te dolazi s automobilskim inputima/outputima, uključujući CAN (controller area network), Flexray, 16 dediciranih high-speed senzorskih inputa za kameru, radar, lidar i ultrazvuk, plus višestruke 10 Gigabitne Ethernet konektore, a njegova kombinirana memorijska propusnost prelazi 1 terabajt u sekundi.

Sada još samo čekamo kada će prvi auto s Nvidijinim robotom doći na naš poziv i kakva će biti reakcija taksista i Uberovaca.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam