Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Prvi let Volocoptera s pilotom
Članak
Objavljeno: 11.04.2016. 10:43

E-Volo 

VIDEO: Prvi let Volocoptera s pilotom

Električni helikopter s 18 rotora dobio dozvolu za prvi let s posadom.

VIDEO: Prvi let Volocoptera s pilotom

Njemačka tvrtka E-Volo, koja je crowdfundingom uspjela skupiti 1,2 milijuna eura za projekt električnog Volocopter VC200 helikoptera s 18 rotora, dobila je dozvolu od njemačke uprave za civilno letenje za izvođenje prvog leta s ljudskom posadom, nakon čega je pilot Alexander Zosel podigao letjelicu u zrak, čime je, kako kažu, "započela nova era osobnog zračnog prijevoza za urbanu mobilnost".

Pilot je letjelicu podigao na nekih 25 metara visine, te je isprobao lebdenje i kretanje u zadanom pravcu, a ona se pokazala savršeno stabilnom i poslušnom, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

Time je Volocopter VC200 posto prvi multikopter koji se službeno uključio u putnički zračni promet, a E-Volo vjeruje da bi krajem ove godine mogle započeti prve predbilježbe za njega, kako bi se 2017. mogao isporučivati tržištu, mada je prije toga potrebno obaviti još brojne testove koji će zadovoljiti proizvođače, ali i vlasti koje izdaju uporabne dozvole.

Kada letjelica bude spremna za prodaju, moći će letjeti brzinom od 100 km/h i to između  20 i 30 minuta s jednim baterijskim punjenjem, odnosno do 1 sat s hibridnim motorom, a prodavati će se po cijeni od 2.258.442 kn. Za letenje u Njemačkoj trebat će vam dozvola za sportskog pilota.

Među zanimljivim značajkama E-Volo ističe sustav upravljanja koji je izuzetno jednostavan i automatiziran, pa se letjelicom upravlja joystickom kao dronom, a u budućnosti bi mogla prevoziti putnike potpuno autonomno, mada će E-Volo za to morati prikupiti još obilje "papira".

Izvor: Volocopter [YouTube]

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam