Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Nvidijina autonomna vožnja sa superračunalom
Članak
Objavljeno: 05.01.2017. 10:23

CES 2017 

VIDEO: Nvidijina autonomna vožnja sa superračunalom

Nvidijina AI platforma temelji se na Xavier superračunalu i uči voziti promatranjem ljudi.

VIDEO: Nvidijina autonomna vožnja sa superračunalom

Na Nvidijinoj key konferenciji u sklopu CES 2017 sajma, šef tvrtke Jen-Hsun Huang izjavio je da planira pretvoriti automobil u osobnog robota. U sklopu te ideje razvijeno je superračunalo Xavier na pogon 512-jezgrenogVolta GPU-a koje radi na AI platformi koja je u stanju učiti voziti temeljem proučavanja ponašanja ljudskih vozača. Kako bi demonstrirali sustav autonomne vožnje publici na CES-u, ugradili su Xaviera u autonomni Lincoln kojem su nadjenuli ime BB8 (svaka slučajnost sa Star Warsom je namjerna) i potom ga snimali u vožnji silicijskom dolinom, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Glavna stvar po kojoj se ova platforma autonomne vožnje razlikuje od drugih dolazi od sustava koji samostalno uči, dubokog učenja (deep learning), uz podršku podataka HD mapa iz oblaka.

Huang tvrdi da to omogućuje vozilu prilagođavanje konstantnim promjenama koje se događaju na cesti, kao i učenje o snalaženju u delikatnim situacijama poput vožnje autocestom s gustim prometom na svim trakama.

Nvidija kaže da je do sada testirala sustav u više inačica autonomnih automobila, no ova zadnja verzija je najmoćnija do sada. Kao dodatak autonomnom superračunalu, platforma dolazi i sa sustavom asistenta "sa zadnjeg sjedala", što znači da će vas u slučaju da vozilom upravljate sami, AI čitavo vrijeme promatrati i upozoravati na moguće opasnosti temeljem analize podataka sa senzora i kalkulacijama o svim mogućim situacijama koje su se događale ili bi se mogle dogoditi u prometu.

Nismo sigurni da bi nam se ovo pretjerano dopalo, jer nitko ne voli suvozača koji mu tijekom vožnje soli pamet, no možda će nam robot ići malo manje na živce od supružnika, roditelja ili punice.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam