Nalazite se
  • Pop Tech
  • VIDEO: Handle robot skače uvis i nosi teret
Članak
Objavljeno: 01.03.2017. 14:34

Boston Dynamics 

VIDEO: Handle robot skače uvis i nosi teret

Obitelji Boston Dynamicsovih robota pridružio se novi član koji donosi neke nove adute.

VIDEO: Handle robot skače uvis i nosi teret

Tvrtku Boston Dynamics, koja se danas nalazi u vlasništvu Googlea, a svoje projekte razvija za američku vojnu znanstvenu organizaciju DARPA pratimo već duži niz godina. Njezini roboti dolaze u raznim veličinama i oblicima, pa smo ih do sada, osim u dvonožnom humanoidnom obliku mogli vidjeti kao hodače i trkače na dvije ili četiri noge, na pogon benzinskih i električnih motora, a razlikuju se po agilnosti, spretnosti, veličini i pameti.

Najnoviji robot koji se pridružuje Atlasu, Cheetahu, BigDogu, LS3-u, Spotu i drugim članovima Boston Dynamicsovih robota zove se Handle, a također nam izaziva neugodan osjećaj lagane jeze, jer ga nije teško zamisliti kao još jednu inačicu budućih Terminatora.

Robot se kreće na električni pogon te u sadašnjem obliku s jednim baterijskim punjenjem može prijeći oko 25 km maksimalnom brzinom od 15 km/h, a na noge su mu pričvrstili dva kotača, pa zapravo vozi umjesto da hoda kao neki drugi članovi obitelji.

Čitava konstrukcija nogu i ruku je prepuna zglobova i hidraulike, što mu omogućuje veliku fleksibilnost pri kretanju različitim vrstama terena, a za sigurno kretanje i održavanje ravnoteže na dva kotača koristi žiroskopsku tehnologiju s kojom smo se već mogli susresti u drugim robotima američke tvrtke, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Dakako, tu je i obilje senzora koji mu pomažu u prepoznavanju tla i okoliša kojim se kreće, a posebne specijalnosti su mu vertikalni skokovi na visinu do 1.3 m, te nošenje tereta težine do 50 kg u rukama.

Pored svega toga, ruke se mogu pretvoriti u noge, pa Boston Dynamics kaže da će na ravnim površinama biti najučinkovitiji u vožnji, dok će na zahtjevnom terenu hodati, što su značajke koje mu omogućuje kretanje gotovo posvuda.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam