Nalazite se
  • Pop Tech
  • Univerzalni prevoditelj za 10 milijuna dolara
Članak
Objavljeno: 10.12.2015. 12:27

Human Language Technologies 

Univerzalni prevoditelj za 10 milijuna dolara

Vojska SAD-a želi gadget koji će prevoditi sve jezike u stilu univerzalnog prevoditelja iz Star Treka.

Univerzalni prevoditelj za 10 milijuna dolara

Američka vojska danas se nalazi u svim dijelovima svijeta, te joj jedan od najvećih problema predstavljaju brojni jezici, pa često dolazi do nesuglasica i nepotrebnih sukoba s lokalnim stanovništvom zbog jezičnih barijera.

Kako bi prevladali te komunikacijske poteškoće, čelnici zračnih snaga (US Air Force), žele svoje jedinice na terenu opremiti gadgetom nalik na univerzalnog prevoditelja iz Star Treka, koji će u realnom vremenu prevoditi sve jezike, brže i točnije od današnjih online prevoditelja poput Google Translatora ili Babelfisha.

Za taj projekt koji nazivaju "Human Language Technologies" nude investiciju u visini od 10 milijuna dolara, onom znanstvenom timu koji im može obećati da će napraviti gadget koji će funkcionirati poput ljudskog prevoditelja.

Kako bi to bilo moguće, u gadget će trebati integrirati brojne tehnologije, uključujući automatsko prepoznavanje govora, strojno prevođenje, procesiranje prirodnog jezika, izvlačenje i povrat informacija, pretvaranje teksta u govor, kao i druge tehnologije procesiranja govora i jezika.

U opisu projekta Air Force navodi da tehnologije moraju obavezno omogućiti, kako kažu, "većinu informacija potrebnih za učinkovito razumijevanje, predviđanje, upravljanje i operativno korištenje u globalnom okruženju, odnosno u stranim jezicima, tekstovima, videima i slikama, posebice u manje poznatim jezicima koji su od vojnog značaja, za koje nedostaju lingvisti i automatski sustavi za procesiranje jezika".

Ukratko rečeno, to znači da Ameri za 10 milijuna dolara žele u ovom stoljeću dobiti gadget iz Star Treka (slika gore), koji je prema popularnoj TV seriji izumljen 2150.-ih godina, te se na Enterpriseu NX-01 (kapetan Archer) još uvijek nalazio u eksperimentalnoj fazi. 

Izvor: US Air Force

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam