Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.12.2015. 10:29

PINE64 

VIDEO: Linux i Android 64-bitno računalo za 105 kn

Ovo prilično jeftino single board računalo može pokretati Linux distribucije, 64-bitni Android 5.1.1 OS i openHAB.

VIDEO: Linux i Android 64-bitno računalo za 105 kn

Ovih dana ekipa startupa PINE64 Inc. predstavila je malo 64-bitno računalo u formi SBC (Single-board computer) pločice sklopa, koje namjeravaju prodavati za samo 15 dolara (105 kn).

Ukratko rečeno, ovaj SBC je na svojoj open-source hardverskoj platformi u stanju pokretati najnovije inačice mobilnog Android OS-a, kao i brojne moderne GNU/Linux distribucije, kao što objašnjavaju u ovom videu. 

"PINE64 je open source hardverska i softverska platforma. Naš cilj je dovesti na tržište najpristupačnije 64-bitno računalno rješenje na svijetu. Koristite PINE64 za izradu svojeg računala, tableta, gaming stroja, medijskog playera, te za sve što vam padne na pamet", navode proizvođači na web stranici projekta.

PINE64 posjeduje četverojezgreni 64-bitni A53 procesor takta od 1.2 Ghz, 1 GB DDR3 RAM-a, dvojezgreni Mali 400-MP2 GPU s 4K HDMI izlazom, Gigabitni Ethernet, dva  I/O ekspanzijska slota, dva USB 2.0 porta, Bluetooth 4.0, Wi-Fi 801.11 b/g/n, kao i microSD slot.

Među drugim zanimljivim značajkama se nalazi podatak da su ga proizvođači omogućili za rad s brojnim softverima i modulima, te su ga detaljno testirali u radu s Ubuntu Linux i OpenWrt operativnim sustavima, XMBC Media centrom, te s openHAB softverom, što znači da će osim kao računalo, biti koristan i za izradu projekata interneta stvari (IoT).

Za sada se PINE64 još ne može naručiti, jer prvo treba proći crowdfunding kampanju na Kickstarteru koje će biti lansirana 9. prosinca 2015., no vjerujemo da će zbog dobre kombinacije značajki i cijene vrlo lako prikupiti traženi iznos za pokretanje serijske proizvodnje. 

Izvor: PINE64

Vezani sadržaji
Ključne riječi Android Računalo Linux SBC PINE64
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam