Nalazite se
  • Pop Tech
  • Biogoriva spremna za polijetanje
Članak
Objavljeno: 04.07.2011. 10:53

Biogorivo 

Biogoriva spremna za polijetanje

KLM i Lufthansa su prve dvije tvrtke koje će u svojim putničkim zrakoplovima na komercijalnim letovima koristiti mješavinu biogoriva.

Biogoriva spremna za polijetanje

Nakon povijesnog pokusnog leta Boeinga prošlog tjedna, u kojem je izveden prvi prekooceanski let korištenjem mješavine biogoriva i kerozina na sva četiri motora, slijedi uvođenje biogoriva u komercijalne letove.

Nizozemska zrakoplovna tvrtka KLM Royal Dutch Airlines ovih je dana objavila kako će na svojim redovnim letovima, na ruti između Amsterdama i Pariza, u zrakoplovima koristiti mješavinu biogoriva. Njima se vrlo brzo pridružila i njemačka tvrtka Lufthansa, koja je najavila šestomjesečno testiranje biogoriva na ruti Frankfurt-Hamburg.

 biogorivo u segmentu zrakoplovstva nema drugih alternativa 

Grupe koje se bave zaštitom okoliša podržavaju ove poteze KLM-a i Lufthanse, jer biogoriva u segementu zrakoplovstva nemaju alternative. "Teško je vjerovati da će se u skoroj budućnosti pojaviti električni zrakoplovi koji će prevoziti putnike", kaže Kate McMahon, koordinatorica odjela biogoriva u organizaciji Prijatelji Zemlje iz Washingtona.

Biogorivo koje će koristiti zrakoplovi dobiva se iz biljke pod nazivom camelina Sativa, kod nas poznate kao podlanak ili divlji lan.

Možda niste znali

Podlanak (Camelina sativa)

Podlanak se u Europi uzgaja stoljećima, a u željezno i brončano doba je bio važan usjev. Od doba Rimskog carstva pa do otkrića plina i struje, ovo se ulje uobičajeno koristilo u lampama i u prehrani. Camelina sativa spada u porodicu uljarica poput uljane repice, Cruciferae, ali je drugačija vrsta.

397px-camelina_sativa_ef

Podlanak, biljka iz koje se dobiva biogorivo za potrebe zrakoplova KLM-a i Lufthanse

Biljka potječe iz istočne Europe i jugoistočne Azije, gdje raste divlja poput korova. Dobro se prilagođava klimi i vrsti tla. Camelina se javlja kao manji korov u lanu i nije problem u drugim kulturama. Razvija glatke ili dlakave stabljike koje postaju bujne kod dozrijevanja i budu od 25 - 100 cm visoke.

Listovi imaju oblik strelice 5 – 6 cm dugi s glatkim rubovima. Svaka stabljika ima mnogo sitnih žutih cvjetića od kojih svaki ima 4 latice. Sjemenke su kruškolikog oblika, 0,7 – 2,5 cm u promjeru, narančaste ili smeđe boje, koje nastaju samooplodnjom, ali i oplodnjom koju vrše kukci.

Nedavna su istraživanja pokazala da prirodno ulje proizvedeno od sjemenki Camelina sativa sadrži odličan omjer korisnih masnih kiselina, uključujući i neke koje se rijetko nalaze u drugim kulturama (npr. omega 3 i esencijalne masne kiseline). Njezino ulje sadrži i visok postotak tokoferola s jedinstvenom oksidacijskom stabilnosti, a postotak ulja iznosi prosječno 37 % težine.

Zbog jeftine proizvodnje, ulje podlanka je vrlo isplativo za proizvodnju kao zamjensko i vrlo zdravo jestivo ulje, ali se sve više koristi i za proizvodnju biogoriva.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam