Nalazite se
  • Pop Tech
  • A-HSV, vlak-klokan na steroidima
Članak
Objavljeno: 06.06.2011. 15:07

Hassel 

A-HSV, vlak-klokan na steroidima

Koncept australskog ultrabrzog vlaka privukao je mnogo pozornosti među svjetskim dizajnerima.

A-HSV, vlak-klokan na steroidima

Mark Loughnan, Harley Vincent, Piers Van Zandvliet, Steven Paul, Jack Crocker i Jean-Paul Ghougassian, dizajneri australskog studija Hassel izradili su vrlo zanimljivu koncepciju vlaka koji bi omogućio brzo povezivanje svih gradova i predjela širom Australije.

054-640x480

Interijer više podsjeća na predvorje nekog hotela nego na vlak.

Bez obzira na 21. stoljeće i visoki tehnološki razvoj, mnogi predjeli Australije su još uvijek poprilično odsječeni od svijeta. Nepregledna pustinje, teški teren i rijetka naseljenost određenih područja, do sada su bili glavni razlog zbog kojeg je zemlja aborigina, klokana i dingoa još uvijek slabo prometno povezana.
Australski dizajneri studija Hassel, predlažu stoga uvođenje super vlaka koji bi građanima tih udaljenih nepristupačnih područja omogućio povezanost s ostalim dijelom zemlje. Koncept vlaka pod nazivom A-HSV (Australian High Speed Vehicle) zamišljen je kao vozilo koje će se kretati brzinama do 400 km/h, posjedovati udobnost veću od prve klase zrakoplova, dok istovremeno neće zagađivati okoliš, niti stvarati buku koja bi mogla plašiti životinje.

095-640x436

Hoće li A-HSV posjedovati mašinovođe ili pilote?

Dizajneri navode kako bi brzinom od 400 km/h put od Sydneya do Melbourna trajao samo 3 sata, a putnici bi na raspolaganju imali luksuzni restoran, prostranu promenadu, dućane u kojima bi mogli obavljati sve vrste shoppinga, obilje zabavnih sadržaja, te prostore za poslovne sastanke.

034-640x959

Dizajn iz ove perspektive podsjeća na neko Batmanovo vozilo.

Ideja koncepta je ponuditi građanima prijevoz koji bi smanjio zrakoplovne letove, dugotrajne vožnje automobilima i konvencionalnim vlakovima, a približavanjem udaljenih krajeva razvijenim središtima, omogućio bi veću naseljenost nerazvijenih područja, čime bi utjecao na ukupni industrijski razvoj Australije.

Koncept vlaka je u skladu s planovima australske vlade koja želi pokrenuti ekonomski isplative i ekološki prihvatljive projekte od opće važnosti za razvoj zemlje, pa nas ne bi začudilo da kroz nekoliko godina ovo čudo vidimo na razglednicama iz zemlje klokana.

VIDEO

Ova animacija A-HSV vlaka u akciji, najbolje će vam približiti ideju studija Hassel i zasigurno ćete poželjeti da se jednog dana i sami njime provozite.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam