Nalazite se
  • Non Tech
  • Svijet
  • Facebook lansira alate protiv lažnih vijesti u Njemačkoj
Članak
Objavljeno: 16.01.2017. 13:04

Lažne vijesti 

Facebook lansira alate protiv lažnih vijesti u Njemačkoj

Najveća društvena mreža odlučila je udovoljiti njemačkim vlastima koje su prijetile tužbama.

Facebook lansira alate protiv lažnih vijesti u Njemačkoj

Nakon što su njemačke vlasti predložile uvođenje zakonske odredbe kojom bi se Facebook kažnjavao s 500.000 eura po svakoj objavljenoj lažnoj vijesti, Áine Kerr, direktorica Facebookovog odjela "Journalism Partnerships", objavila je da će u Njemačkoj ubrzo biti pokrenuti nadogradnje koje će olakšati prijavljivanje lažnih vijesti od strane korisnika, te provjere od strane partnerskih organizacija koje će kontrolirati njihovu vjerodostojnost.

Mada su se mnogi podijelili oko toga je li Facebook odgovoran za lažne vijesti koje objavljuju njegovi korisnici, najveća društvena mreža nije željela čekati pravorijek sudskih vlasti, već se očito preplašila mogućnosti da bude udarena po džepu, pa je odlučila nešto učiniti po tom pitanju.

Sustav će funkcionirati tako da će nakon prijave od strane korisnika, potencijalne lažne vijesti biti proslijeđene organizacijama koje su potpisnici "Poynter’s International Fact Checking Code of Principles" povelje, te provjeravaju istinitost medijskih objava. Ukoliko te organizacije otkriju da se radi o lažnoj informaciji, svaka takva vijest će u korisničkim news feedovima biti označena kao "osporena".     

Zbog lažnih vijesti Facebook je u posljednje vrijeme bio jako kritiziran, posebice u vezi proteklih američkih predsjedničkih izbora, kao i zbog utjecanja na parlamentarne izbore u Njemačkoj koji se tek trebaju održati sredinom ove godine. Nije poznato hoće li Facebook kažnjavati korisnike koji će objavljivati lažnjake, te kakav će biti tretman satire koja se također zna temeljiti na izmišljenim vijestima. 

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam