Nalazite se
Članak
Objavljeno: 29.03.2012. 14:42

Europski parlament 

EU smanjuje cijene roaminga i prijenosa podataka

Niti jedna članica EU od srpnja ove godine neće smjeti naplaćivati roaming više od 2,18 kn po minuti.

EU smanjuje cijene roaminga i prijenosa podataka

Prema novim propisima koje je donio Europski parlament, postavljeni su iznosi i rokovi za snižavanje cijena telekomunikacijskih usluga za sljedeće dvije godine.

Prema novim propisima, teleoperateri od srpnja 2013. više neće smjeti naplaćivati cijene roaming poziva više od 29 centi (2,18 kn) po minuti, dok će maksimalni iznos za prijenos podataka smjeti iznositi najviše 70 centi (5,26 kn) po megabajtu.

Europski parlament je također propisao i "plafone" za 2014., pa će tako od srpnja te godine, cijena poziva u roamingu smjeti iznositi najviše 19 centi po minuti, a prijenos podataka 20 centi po megabajtu.

Do srpnja 2014. godine svi korisnici će također morati imati mogućnost pregledavanja ponuda svih teleoperatera, čije usluge će htjeti koristiti za roaming, za koje će sklapati posebni ugovor, uz zadržavanje postojećeg broja telefona.

Do isteka navedenog razdoblja će primanje poziva također morati pasti na 5 centi po minuti, a prijem SMS-a na 6 centi.

Što se tiče tekuće 2012. godine, svi građani EU će od lipnja morati dobivati obavijesti putem SMS-a, e-maila ili pop-up prozorčića čim se približe iznosu od 50 eura za plaćanje mjesečnog računa telekomunikacijskih usluga.

Europski parlament uskoro planira uvesti i posebni informativni sustav za građane koji putuju izvan EU, kako bi bili informirani o cijenama roaminga u tim zemljama, pa ne bi doživjeli šok kada im pristigne račun.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam