Nalazite se
Članak
Objavljeno: 27.03.2012. 10:17

Njemačka 

Piratska stranka ušla u parlament Saarske

Na nedavno održanim izborima njemačke savezne države Saarske izabrana 4 člana Piratske stranke.

Piratska stranka ušla u parlament Saarske

U njemačkoj saveznoj državi Saarskoj (Saarland), koja se nalazi uz granicu s Luksemburgom i Francuskom, izbori su ustoličili 4 člana Piratske stranke (Piratenpartei Deutchland) u njezin parlament, čime su uspjeli nadmašiti čak i stranku Zelenih, koja je osvojila samo dva mandata.

U parlamentu Saarske, najviše mandata je osvojila Demokršćanska stranka Angele Merkel (CDU), koja će imati 19 zastupnika, potom Socijaldemokratska stranka SPD (17 mandata), te Stranka ljevice s 9, dok je Piratska stranka na četvrtom mjestu i predstavljat će važan faktor za donošenje važnih odluka u Saarskoj, jer niti jedna stranka tamo ne može samostalno vladati.

Prošle godine je Piratska stranka ušla u parlament grada Berlina, što znači da se polako počinje sve više širiti njemačkim saveznim državama, bez obzira što se najčešće dovodi u vezu s kršenjem zakona o intelektualnom vlasništvu i copyrightu.

Na parlamentarnim izborima u Saarskoj, stranka je borbu za pravo na slobodnu razmjenu intelektualnog vlasništva stavila u drugi plan, pa je na svim predizbornim skupovima i medijskim istupima naglašavala svoje zalaganje za obrazovanje mladih, transparetnost vlade, te sudjelovanje birača u donošenju svih važnih odluka za Saarsku.

Zadnja istraživanja govore kako bi u slučaju da se danas u Njemačkoj održavaju savezni izbori, Piratska stranka osvojila 6% glasova, čime bi prešla izborni prag i dobila svoje predstavnike u Njemačkom parlamentu.

U svijetu trenutno djeluje više od 60 piratskih stranaka, čiji predstavnici će se okupiti 14. i 15. travnja u Pragu, gdje će se nastojati međusobno čim više povezati i uspostaviti svojevrsnu "piratsku internacionalu".

Prva Piratska stranka je osnovana u Švedskoj, gdje je 2010. sudjelovala na parlamentarnim izborima, ali nije prešla izborni prag, no prošle godine je na izborima za Europski parlament osvojila dva zastupnička mandata.

U Hrvatskoj od nedavno također postoji Piratska stranka, pa će biti zanimljivo vidjeti može li se i kod nas na nekim od idućih lokalnih ili parlamentarnih izbora dočepati kojeg mandata, što ne bi bilo previše čudno, obzirom da u svijetu privlači veliki dio biračkog tijela među mladima, posebice onima koji inače ne izlaze na izbore, pa ih niti jedna druga stranka ne može privući sebi.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam