Nalazite se
Članak
Objavljeno: 24.02.2011. 12:19

Zbog čega najčešće padamo u depresivna stanja?

10 najvećih "okidača" za nastanak depresije

Gubitak posla, briga o nemoćnoj osobi, menupauza, porod, sve su to razlozi zbog kojih najšeće padamo u depresiju. Melanie Haiken, urednica portala Caring.com napravila je studiju na američkim građanima, nakon čega je dobila popis 10 najčešćih razloga za nastanak depresije. Većina tih stvari zasigurno vrijedi i za naše građane, mada bismo mi sigurno dodali još nekoliko kategorija poput dugotrajnog rada bez primanja plaće i lažnih obećanja političara.  

Najčešći uzroci depresije

Ovdje se nalazi popis 10 najčešćih "okidača" koji dovode do stanja depresije. Valja napomenuti kako razumijevanje razloga zbog kojih ste u depresiji najviše pomaže njezinom otklanjanju. 

1. Gubitak posla

Gubitak posla redovno dovodi do financijskog kolapsa koji ugrožava osjećaj identiteta i osjećaj vlastite vrijednosti. Nezaposlenost i financijski kolaps odražava se na brak i druge obiteljske i društvene veze, u koje unosi konflikte te generira veliku dozu stresa i depresije. Čak i u osoba koje su zaposlene, pri javljanju straha od gubitka posla često dolazi do teških depresija, osjećaja straha i neizvjesnosti.

2. Seksualni problemi

Možda zvuči malo iznenađujuće što su se na drugom mjestu ljestvice našli problemi sa seksom, no prema rezultatima studije, ljudi su skloni upadati u teška depresivna stanja upravo zbog njih. Seksualna difunkcionalnost i gubitak libida stvaraju veliku dozu depresije, podjednako ženama i muškarcima.

3. Sindrom "praznog gnijezda"

Situacije u kojima se odjednom nađemo "sami u kući" zbog odlaska djece koja se osamostaljuju često nas vodi u depresiju. Potpuno mijenjanje dnevnih rutina, neizvjesnost i osjećaj da ne znate što biste sa sobom, vode u depresiju, a nerazumijevanje okoline to još više pojačava.

4. Problemi s alkoholom

Statistike pokazuju kako se kod alkoholizma govori o "dvostrukoj dijagnozi". U prvom dijelu alkohol stvara brojne osjećaje ugode i euforije, no u drugom znanost dokazuje, a brojke potvrđuju kako alkohol djeluje kao depresiv u centralnom živčanom sustavu, potičući depresiju i to najviše u onih osoba koje su svjesne vlastitih problema sa alkoholom ali ih nisu u stanju riješiti. 

5. Bolest

Kada vam se dijagnosticira neka ozbiljna bolest poput dijabetesa, raka ili srčanih oboljenja, pokreće se mehanizam događaja koji utječu na promjene u doživljavanju sebe, okoline, budućnosti i svih društvenih vrijednosti što gotovo redovito dovodi do depresije kod onih osoba koje se umjesto borbe prepuštaju ravnodušnosti i samožaljenju. 

6. Razvod braka

Mada je svaki slučaj razvoda braka drugačiji, svima je zajednička jedna stvar, velika iznenadna promjena socijalnog statusa. Usamljenost i strah od pitanja "mogu li dalje sam?", najčešće su reakcije nakon razvoda. Pored toga javljaju se pitanja o financijskoj situaciji, a ako su u igri i djeca, mogućnost padanja u depresiju još se više povećeva. Zanimljivo je kako depresija kao posljedica razvoda može podjednako nastati kod osoba koje su ostavile partnera, kao i kod onih koje su ostavljene.

7. Dugovi i druge financijske poteškoće

Nagomilani dugovi iz kojih ne vidimo izlaza, računi koje ne možemo platiti i crveni minusi na svim računima u cijelosti utječu na raspoloženje koje redovito vodi u depresiju.

8. Trudnoća

Mada će se mnogi začuditi kako jedan takav u osnovi sretan događaj može utjecati na razvoj depresije, kod velikog broja parova i pogotovo među mladim majkama često se javlja strah zbog sumnje kako se neće znati brinuti o djeci, strah od mogućih zdravstvenih poteškoća, te strah od samog poroda. Opasnost od depresije češće se javlja kod onih žena koje su imale neželjene prekide trudnoće, komplikacije tijekom nošenja, te kod onih koje se nalaze u dobi pred menopauzu.

9. Njega teško bolesnog ili nemoćnog člana obitelji

Briga o nemoćnoj ili teško oboljeloj osobi iz kruga obitelji zahtijeva veliko količinu energije. stvara veliku dozu stresa i traži donošenje vrlo važnih odluka, što u konačnici rezultira osjećajima krivnje, nemoći i nedoraslosti rješavanju problema, a posljedica je depresija. 

10. Menopauza i "muška menopauza"

Hormonalna fluktuacija u kombinaciji sa starenjem dovodi do simptoma koji uključuju umor, smanjeni libido, anksioznost i stres, što na kraju uvelike pomaže pri padanju u stanje depresije.

Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam