Nalazite se
Članak
Objavljeno: 04.01.2011. 17:53

Ma tko bi rekao? 

Hrvati bolestan narod

Prema broju izdanih recepata, Hrvati su prilično bolestan narod. Liječnici godišnje propišu 50 milijuna recepata - no gotovo 80 tona papira. Od ove godine možda nećemo biti zdraviji, ali ćemo biti ekonomičniji i trošit ćemo manje papira.

Hrvati

Ako gledate sliku bolesne osobe, ojačat će vam se imunitet

Naime, počinje primjena elektroničkog recepta, elektroničkog sustava naručivanja i elektroničkog zdravstvenog kartona. "Dovoljno je da pacijent dođe, da pokaže knjižicu zdravstvenog osiguranja, mi se uključimo u sustav i obradimo njegove recepte." – izjavila je voditeljica jedne ljekarne Silvija Hržić.

Pacijenti se tako ne moraju brinuti o hrpi uputnica i recepata, dok je liječnicima vrijeme propisivanja lijekova kraće te imaju uvid u terapiju.

Projekt e-zdravstvenog sustava vrijedan je oko 55 milijuna kuna i u cijelosti ga je izveo Ericsson Nikola Tesla. Ministar zdravstva Darko Milinović kaže kako je očekivana godišnja ušteda 18 milijuna kuna i da ovakav napredan sustav u EU imaju još samo Portugal, Danska i Nizozemska. Prve dvije elektroničke županije su Ličko-senjska i Međimurska, ostale će se priključiti do kraja mjeseca.

"Za dva tjedna se uključuje sljedećih pet županija - Karlovačka, Varaždinska, Virovitička, Koprivnička i Bjelovarska. Na taj način ćemo svakih pet dana uključivati pet županija i 31. 1. će biti zadnji uključen Zagreb i Zagrebačka županija." – rekao je Darko Milinović, ministar zdravstva RH.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam