Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.04.2012. 19:04

iOptiks 

VIDEO: Leće za super vid američkih vojnika

Nove kontaktne leće omogućit će vojnicima pogled kroz "oči" droneova i satelita.

VIDEO: Leće za super vid američkih vojnika

Google je ovih dana predstavio Project Glass, odnosno svoj projekt naočala na čija će se prozirna stakla projicirati aplikacije pametnih telefona i drugih gadgeta, preko kojih ćemo dobivati razne korisne podatke o poziciji, vremenu, zbivanjima oko nas, pa čak i čitati e-mailove.

Američka vojna znanstvena agencija DARPA otkrila je kako se već nalazi na jedan korak dalje od Googlea, jer je za njih tvrtka Innovega razvila kontaktne leće iOptiks na koje se može projicirati slika bespilotnih letjelica, satelita, kao i druge važne informacije, te zapovijedi vojnih stožera.

Ove leće će vojnicima omogućiti potpuni pogled na bojišnicu pred sobom, a informacije i slike projicirane na njih neće im ometati vidno polje, jer će se promjena pogleda izvršavati običnim fokusiranjem očiju.

ioptiks-lece

DARPA kaže kako te leće omogućavaju sliku ekvivalenta veličine 240-inčnog ekrana promatranog s 3 metra udaljenosti.

Leće su proizvedene od ultratankog materjala na nano razini, a djeluju uparene s laganim naočalama na kojima se nalaze ugrađeni prozirni ekrani.

Za razliku od svih dosadašnjih VR naočala, ovaj sustav se može koristiti dok se krećete, za razliku od naočala s displayima koje su se mogle koristiti isključivo kad osoba stoji na mjestu, jer bi je u suprotnom stalno defokusiranje zasljepljivalo i ometalo joj vidno polje. Leće omogućuju prikaze aplikacija virtualne stvarnosti (VR), kao i proširene stvarnosti (AR).

Kažu da efekt pomalo podsjeća na leće kakve je nosio Tom Cruise u filmu Minority Report, a same leće ne zahtijevaju nikakav vanjski izvor energije, jer se temelje na Innoveginoj patentiranoj tehnologiji hi-tech uređaja za fokusiranje.

VIDEO - iOptik kamera demo

Innovega je iOptik tehnologiju demostrirala prvi puta prije dvije godine u ovom demu.

Vezani sadržaji
Ključne riječi DARPA Naočale AR leće iOptiks VR
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam