Nalazite se
Članak
Objavljeno: 19.02.2018. 13:02

University of Texas at Austin 

Pročišćavanje vode za ekološki litij u baterijama

Litij koji se nalazi u baterijama telefona mogao bi se dobivati na ekološki prihvatljiviji način.

Pročišćavanje vode za ekološki litij u baterijama

Za očekivati je da će se u budućnosti znatno povećati broj gadgeta i električnih automobila, a svi oni trebaju baterije, što podrazumijeva povećane količine dragocjenog litija kojeg je sve teže iskopavati u klasičnim rudnicima.

Znanstvenici Sveučilišta Teksas u Austinu razvili su metodu dobivanja litija iz potpuno drugog izvora, morske vode, zahvaljujući novoj metodi pročišćavanja. Time bi se po njihovim riječima, mora mogla pretvoriti u svojevrsne ekološki prihvatljive rudnike. 

Ova metoda se temelji na novoj tehnologiji desalinizacije koja koristi metalno-organske strukture poput spužvi na velikim površinama, koje posjeduju subatomske pore čija uloga je hvatanje litijevih iona dok pročišćavaju morsku vodu koja će se moći koristiti za piće.

filtriranje morske vode za dobivanje litija

Ovaj pristup imitira stanične membrane koje se selektivno dehidriraju i nose ione, ostavljajući iza sebe litij.

Mada koncept ekstrakcije litija nije potpuno nov, ova metoda je znatno učinkovitija i prihvatljiva po okoliš, jer nije potrebno pumpati vodu niti koristiti štetne kemikalije.

Umjesto da uništavaju tlo u potrazi za depozitima minerala, proizvođači baterija bi se trebali okrenuti postavljanju velikih količina filtera u more, a ovo bi moglo imati i dodatnu korist jer bi se moglo koristiti u pročišćavanju onećišćene morske vode, pa bi se litij recimo mogao dobivati iz vode u blizini naftnih platformi. 

Mada je koncept laboratorijski dokazan, znanstvenici će prvo morati provesti testove u stvarnim uvjetima prije nego se metoda počne primjenjivati na industrijskoj skali.

Više informacija potražite na ovoj poveznici, a čitav znanstveni rad pronaći ćete ovdje.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam