Nalazite se
  • Sci Tech
  • Svemir
  • VIDEO: Uspješno vertikalno slijetanje istom raketom
Članak
Objavljeno: 25.01.2016. 09:31

Blue Origin 

VIDEO: Uspješno vertikalno slijetanje istom raketom

Jeff Bezos demonstrira Musku što znači pojam višekratno iskoristive rakete.

VIDEO: Uspješno vertikalno slijetanje istom raketom

Blue Origin je u studenom prošle godine uspješno lansirao New Shepard raketu u svemir iznad Karmanove linije (100 km visine), te ju potom također uspješno vertikalno prizemljio, čime je malo naljutio Elona Muska, koji je odlučio ponoviti istu stvar sa svojom Falcon 9 raketom, pa je privremeno odustao od slijetanja na plutajuću platformu, prizemljivši je na također uspješno na čvrsto tlo. Nedavno je doduše pokušao ponovno sletjeti na "brod", ali mu to opet nije uspjelo.

Za razliku od Muska, Jeff Bezos nema fisknu ideju o takvom slijetanju već se drži čvrstog tla i dalje, pa je ovih dana očistio i prefarbao isti New Shepard, napunio ga gorivom, postavio na njega istu kapsulu za posadu iz prvog pokusa, te izveo lansiranje na visinu od 101,7 km, odnosno iznad točke koja se smatra granicom između Zemljine atmosfere i svemira.

Nakon dolaska u svemir, kapsula se odvojila, a potom su ona i New Sheppard raketa krenuli natrag prema Zemlji.

Kapsula se prvo usporila padobranima na brzinu od 24 km/h, a potom je blizu tla aktivirala retrorakete koje su je usporile na samo 3,8 km/h, te je mekano prizemljila.

New Shepard raketa je tijekom spuštanja uključila svoje propulzijske motore za slijetanje pomoću kojih se prvo stabilizirala, potom naciljala sletnu platformu, a zatim se na nju ponovno uspješno vertikalno prizemljila kao tijekom pokusa u studenom. Stoga možemo reći da se čitav sustav pokazao doista višekratno iskoristivim, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Bezos naglašava da ovo nije raketa koja će u svemir prevoziti astronaute i turiste, već je zapravo najmanja koju su proizveli s ciljem testiranja tehnologije, no još tijekom ove godine planira predstaviti i "pravu stvar" za orbitalne letove s posadom.

Bezosu je među prvima čestitao raspjevani astronaut Chris Hadfield, koji je rekao da ovako izgleda svemirski turizam. "Lansiraš, sletiš i to onda ponoviš", kaže Hadfield u svojem postu na Twitteru. Čekamo reakciju Elona Muska.

Izvor: Blue Origin

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam