Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.03.2013. 14:28

S3 

VIDEO: Švicarski Space Shuttle

Švicarska tvrtka oponaša Virgin Galactic i želi omogućiti jeftina putovanja u svemir.

VIDEO: Švicarski Space Shuttle

Švicarska tvrtka S3 ovih je dana predstavila svoj projekt svemirskih letova, te objavila partnerstvo s mnogim svemirskim agencijama, organizacijama i aeronautičkim tvrtkama kao što su ESA, Dassault Aviation, Von Karman institut i Sonaca.

Njihov projekt se sastoji od letjelice nalik na Space Shuttle koja u sebi može nositi satelite težine do 250 kg, a lansira se s Airbus A300 zrakoplova.

shuttle s3

Prema njihovim planovima, prvo lansiranje se očekuje za 2017. godinu, a trebalo bi, kako kažu, predstavljati "demokratizaciju svemira", odnosno dokazati kako letovi u svemir nisu privilegija bogatih.

Važna stavka njihovog programa je omogućiti jeftina lansiranja satelita, pa tvrde kako će jedno lansiranje u svemir koštati oko 61 milijun kuna, što je četvrtina najjeftinijih postojećih lansiranja u svijetu.

satelit

Sustav koji razvija S3 dovodi shuttle pričvršćen na leđima Airbusa A300 do visine od 10 kilometara, a potom ga se otpušta, nakon čega će on svojim raketnim motorima stići na visinu od 80 km, da bi potom izbacio satelit u orbitu na visinu od 700 km. Shuttle nakon toga slijeće nazad na Zemlju, znači služi kao praćka za izbacivanje satelita, a sam ne putuje u svemir, što je tehnologija koja upravo zbog toga može biti znatno jeftinija u odnosu na postojeću konkurenciju.

plan leta

Tvrtka također planira izgraditi i svoju svemirsku zračnu luku u Payerneu, mada navodi kako bi se teoretski njihova lansiranja mogla izvoditi s bilo kojeg aerodroma na svijetu.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam