Nalazite se
Članak
Objavljeno: 09.07.2014. 13:59

FireFly 

VIDEO: Metan za jeftine rakete

Privatna svemirska tvrtka priprema lansiranja pomoću novih tehnoloških rješenja.

VIDEO: Metan za jeftine rakete

Privatna svemirska tvrtka iz Austina FireFly Space Systems, službeno je predstavila svoju prvu raketu, FireFly Aplha, koja će biti sposobna dovesti do 400 kilograma korisnog tereta u nižu Zemljinu orbitu.

U svojem priopćenju FireFly tvrdi kako će njihova raketa postati najbolje rješenje namijenjeno lansiranju satelita te veličine, zahvaljujući tehnološkim rješenjima koja će omogućiti da njihovi klijenti u svemir pošalju svoj satelit za "samo" 8 do 9 milijuna dolara. 

Tvrtku FireFlay su osnovali bivši zaposlenici Muskovog SpaceX-a, Bezosovog Blue Origina i Bransonovog Virgin Galactica, koji tvrde da je njihova Alpha raketa prilično drugačija od svih koje smo vidjeli prije, jer koristi pogon koji je aerodinamičniji i učinkovitiji od tradicionalnih zvonolikih "blastera", te metan kao gorivo, koje svoje prednosti ima u više stvari.

Osim što metan smanjuje težinu raketi, prilično je jeftiniji od tradicionalnih goriva, pa FireFly vjeruje kako je savršen za projekt koji bi nam trebao omogućiti najjeftinija lansiranja satelita u svemir. Jedna od ideja FireFlya su i lansiranja „klastera“ sastavljenih od velikog broja malih satelita, što bi omogućilo doslovce svakome da u svemir pošalje nešto svoje.

Za sada još nije poznato kada bismo mogli vidjeti prvo lansiranje njihove rakete u svemir. 

Izvor: FireFly

Vezani sadržaji
Ključne riječi sateliti Firefly rakete metan
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam