Nalazite se
  • Sci Tech
  • Svemir
  • VIDEO: Komercijalni letovi balonom do ruba svemira 2016.
Članak
Objavljeno: 08.07.2014. 15:46

World View 

VIDEO: Komercijalni letovi balonom do ruba svemira 2016.

Tvrtka iz Arizone želi stratosferskim balonom konkurirati Bransonovim letjelicama.

VIDEO: Komercijalni letovi balonom do ruba svemira 2016.

Krajem ove, ili vjerojatnije tijekom iduće godine, Sir Richard Branson i njegova tvrtka Virgin Galactic započinju eru komercijalnih suboorbitalnih letova pomoću SpaceShip Two letjelice. Prvi putnici su već platili 250.000 dolara za uživanje u nekoliko minuta mikrogravitacije na visini od 100 km iznad Zemlje, no američka tvrtka World View tvrdi kako Bransonu može konkurirati svojim stratosferskim balonima, uz čiju pomoć će putnici na "rub svemira" stići za jednu trećinu cijene Virginove karte.

WV

World View je ideju očito posudio od španjolskog poduzetnika Jose Mariana Lopeza-Urdialesa, o čijem Bloon projektu smo pisali prije nekoliko godina, mada do danas nemamo bilo kakvih informacija o tome kako se razvija.

Ukratko rečeno, World View želi 2016. godine započeti s turističkim stratosferskim letovima balonom koji će prevoziti putnike u luksuznoj kabini-kapsuli do visine od 30 kilometara iznad Zemlje, gdje bi uživali u pogledu na zakrivljenu Zemlju i osjećali se kao da su stigli u svemir, a sve to za "samo" 75.000 dolara koliko će ih koštati jedna karta.

Mada je ideja zanimljiva, moramo primijetiti da osim jedne trećine cijene, World View nudi i jednu trećinu usluge. Naime, stratosferski let do visine od 30 kilometara nalazi se tek na vrhu prve trećine udaljenosti od Zemlje do svemira, a na toj visini nećete biti izloženi ni nestanku sile teže (mikrogravitaciji), pa je Virginov izlet ipak jedna sasvim druga priča. 

WV 2

Za utjehu vam jedino može poslužiti podatak da će let balonom ukupno trajati oko 4 sata, što je znatno duže nego što ćete letjeti Bransonovim svemirskim avionom. 

Izvor: World View

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam