Nalazite se
Članak
Objavljeno: 05.11.2016. 10:34

Dugi Marš 5 

VIDEO: Kina lansirala svoju najveću raketu

Dugi Marš 5 u stanju je u orbitu Zemlje dovesti 25 tona korisnog tereta.

VIDEO: Kina lansirala svoju najveću raketu

Već duže vrijeme Kina ne skriva svoje namjere da se čim više aktivno uključi u istraživanje svemira, pa su poznati njezini planovi prema kojima će se u skoroj budućnosti u orbiti Zemlje naći prva kineska stalna svemirska postaja, biti upućen robot a potom i ljudska posada na Mjesec, a nakon toga i na Mars.

Kao što to dobro zna Vidijev kolumnist Miroslav Ambruš-Kiš MAK, za sve takve planove morate na raspolaganju imati moćnu raketu, a Kina ju je sada službeno predstavila, lansiravši u svemir Dugi Marš 5, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Nova raketa se može uspoređivati s najjačim i najvećim raketama drugih agencija, uključujući Delta IV Heavy, Proton-M, Ariane 5 i Falcon Heavy.  

Kako prvo testno lansiranje ne bi bilo "uprazno", Kinezi su pomoću Dugog Marša 5 u nižu Zemljinu orbitu doveli eksperimentalni satelit Shijian 17 koji je napravljen za demonstraciju raznih tehnologija, uključujući električnu svemirsku propulziju (ionske potiskivače), solarne ploče, navođenje, navigaciju i upravljanje te praćenje svemirskog orbitalnog smeća.

Dugi Marš 5

Raketa Dugi Marš 5 dolazi s doista impresivnim značajkama, pa njezina četiri CZ-5-300 raketna motora mogu stvoriti potisak od 1060 tona, zahvaljujući kojem je u orbitu Zemlje moguće dovesti 25 tona korisnog tereta. Raketa je dugačka (visoka) 57 metara, promjera 5 m, mase od 879.000 kg, te se sastoji od dva stupnja, a "vozi" na LH/LOX (tekući vodik i tekući kisik).

Drugi stupanj se sastoji od dva YF-75D motora s potiskom od 10 tona, te služi za orbitalno manevriranje, kako bi mogla usmjeriti korisni teret (satelit) u geosinkronu orbitu.

Među planovima koje Kina ima za Dugi Marš 5 nalazi se i upućivanje rovera na Mars, koji bi se na površini crvenog planeta trebao naći između 2018. i 2019. godine.

Vezani sadržaji
Ključne riječi Kina raketa najveća Dugi Marš 5
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam