Nalazite se
Članak
Objavljeno: 14.02.2017. 12:23

Lov na egzoplanete 

Uključite se u potragu za egzoplanetima

Znanstvenici objavili veliku bazu istraživanja egzoplaneta i traže vašu pomoć.

Uključite se u potragu za egzoplanetima

Ukoliko ste oduvijek sanjali da se uključite u potragu za planetima izvan Sunčevog sustava među kojima možda postoji i neki nalik Zemlji koji podržava život, sada imate veliku priliku.

Znanstvenici MIT-a, Carnegie Mellona i nekoliko drugih američkih sveučilišta objavili su veliku podatkovnu bazu koja sadrži 61.000 individualnih mjerenja više od 1.600 zvijezda u relativnoj blizini našeg Sunca tijekom punih 20 godina. Sva mjerenja su obavljena HiRES spektrometrom koji je spojen na 10-metarski teleskop Keck opservatorija na Havajima, pri čemu se koristila metoda pod nazivom "radial velocity". Pojednostavljeno rečeno, znanstvenici su koristili taj alat za detektiranje egzoplaneta proučavanjem intenziteta tisuća svjetlosnih kanala ili valnih dužina, koji se dobiju kada se nadolazeće svjetlo razbije u "dugu". Znanstvenici su još prije otkrili da mogu koristiti output HiRESa za otkrivanje radijalnog ili kružnog gibanja, sićušnih pokreta koje zvijezda stvara kao rezultat internih procesa ili kao odgovor na neke druge eksterne sile. Točnije rečeno otkrili su da se pri kretanju zvijezde prema Zemlji ili od Zemlje prema određenom uzorku, može ustanoviti nazočnost orbitirajućeg egzoplaneta. Gravitacija planeta stvara privlačenje zvijezde, mijenja njezinu brzinu kako se planet kreće svojom orbitom.

Znanstvenici su zaključili da nemaju dovoljno ljudi koji bi sve te silne podatke mogli procesirati pa su izdali Systemic Console 2 open source softver koji svatko može koristiti, kao i upute o korištenju, pa se možete i sami uključiti u potragu.

Među brojnim kandidatima znanstvenici su već potvrdili postojanje egzoplaneta koji orbitira oko GJ 411, četvrte najbliže zvijezde našem Suncu. Prema njihovom vjerovanju, mali planeti orbitiraju oko malih zvijezda, a kako GJ 411 ima samo 40 posto mase našeg Sunca, planet je vrlo mali i može putovati oko nje u samo 10 zemaljskih dana.

Znanstvenici vjeruju da će šire uključivanje u potragu dovesti do znatno više otkrića egzoplaneta, a nakon kombiniranja njihovih i vaših podataka doći će do pokretanja novih studija u kojima će se detaljnije istraživati potencijalni kandidati.  

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam