Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.04.2017. 11:14

ESA 

Toplinski štit izgubljen u svemiru

Nizozemski fotograf je sa Zemlje DSLR-om snimio toplinski štit koji su izgubili astronauti na ISS-u.

Toplinski štit izgubljen u svemiru

Tijekom sedmosatne svemirske šetnje 30. ožujka ove godine NASA-ini astronauti Shane Kimbrough i Peggy Whitson dobili su zadaću instalirati 4 toplinska štita na US Tranquility modulu ISS-a, koji služe za zaštitu pristaništa (docking porta).

Na njihovu žalost, tijekom te operacije jedan štit im je iskliznuo iz ruku i odletio nepovratno u svemir. Taj mali incident postao je zanimljiv tek 3. travnja kada je nizozemski fotograf Marco Langbroek objavio snimke (sa Zemlje) na kojima se predmet veličine 1,5 x 0,6 m može prilično jasno vidjeti. Na gornjoj slici lijevo možete vidjeti prolazak štita kao tanku crtu, dok na desnoj debela jarka crta predstavlja ISS koji kasni nekoliko sekundi za njim. Ukoliko želite, možete preuzeti i čitavu videu sekvencu tog događaja na ovoj poveznici.

Langbroek je ovom snimkom odmah zainteresirao "svemirske fotografe" širom svijeta koje je zanimalo kojom opremom snima, pa smo tako saznali da koristi Canon EOS 60D DSLR kameru i objektiv Samyang 1.4/85 mm, čime je napravio odličnu reklamu japanskoj i južnokorejskoj kompaniji.

Što se tiče samog štita ESA kaže da ne predstavlja opasnost za ISS, a mogućnost da pogodi i sruši neki satelit je također mala. Tijekom nekoliko idućih mjeseci štit će ulaziti u sve niže orbite, sve dok ne stigne u atmosferu Zemlje gdje će potpuno izgorjeti. ESA navodi kako ovaj incident ukazuje na problem s nekih 750.000 komadića svemirskog smeća veličine između 1 i 10 cm koje kruži oko našeg planeta. "Svaki od njih može oštetiti ili uništiti funkcionalni satelit", kaže ESA koja će tijekom ovog mjeseca održati 7. konferenciju na temu Space Debris, na kojoj će se ponovno razmatrati razne ideje i projekti za čišćenje orbitalnog smeća.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam