Nalazite se
Članak
Objavljeno: 15.07.2014. 13:49

ESA 

Testiran europski Eurobot rover veličine auta

Europskim roverom se upravlja putem komunikacijske mreže koja je specijalno dizajnirana za njega.

Testiran europski Eurobot rover veličine auta

Europski stručnjaci iz ESA-inog Centra za svemirske operacije u Darmstadtu, izveli su simulaciju upravljanja Eurobot roverom od strane astronauta na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Ovaj rover je jedini takve vrste, jer dolazi u veličini manjeg automobila. Upravljački signal astronauta s ISS-a je simuliran na taj način da je dolazio iz dva različita izvora, ESA-inog centra u Kelnu i B.USOC centra u Belgiji (Belgian Space Station user operations centre).

U ovom testu je isproban ESA-in upravljačkoo-komunikacijski sustav Disruption Tolerant Network. Za razliku od klasičnih sustava, koji pri prekidu veze zahtijevaju ponovno slanje informacije, čime se nepotrebno troši vrijeme, ovaj omogućuje pohranu podataka tijekom prekida sve do ponovne uspostave veze, kada signal nastavlja slanje informacijskih paketa u najranijem mogućem trenutku.

Nakon uspješne provedbe ovog testa, ESA-in astronaut Alexander Gerst će tijekom kolovoza ove godine pomoću laptopa koji posjeduje upravljački operativni sustav, upravljati roverom na Zemlji iz svemira, odnosno s ISS-a. 

Izvor: ESA

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam