Nalazite se
Članak
Objavljeno: 31.03.2017. 15:02

Višekratna uporaba 

SpaceX povratio i zaštitni poklopac rakete

Muskova svemirska tvrtka prvi je puta spasila i zaštitni poklopac (nose cone) Falcon 9 rakete vrijedan 6 milijuna dolara.

SpaceX povratio i zaštitni poklopac rakete

SpaceX je ostvario povijesni uspjeh nakon što je u svemir lansirao Falcon 9 raketu koja je već korištena u svemiru i opet je sigurno prizemljio na plutajući platformu, čime je pojam višekratna iskoristivost postala stvarnost u pravom smislu tog pojma.

No "booster" nije bio jedini dio rakete koji je SpaceX spasio tijekom SES-10 misije, jer je prvi puta u povijesti uspio povratiti i zaštitni poklopac (nose cone), koji čuva korisni teret poput Dragon letjelica i omogućuje raketi najmanji mogući aerodinamički otpor. Priopćenje o tom pothvatu iznio je osobno Elon Musk koji ga je nazvao šlagom na torti.

Musk je ujedno otkrio da je poklopac vrijedan 6 milijuna dolara koristio potisnike i upravljive padobrane kako bi se uspješno "vratio kući" i rekao je da svaki dio rakete koji se uspije sigurno vratiti na Zemlju i obnoviti za ponovno lansiranje predstavlja veliki uspjeh.

Nakon ovoga SpaceX-u je samo ostalo da održi obećanje o lansiranju, obnovi i ponovnom slanju iste rakete u svemir unutar 24 sata što još uvijek djeluje pomalo nestvarno, no znajte kada se radi o Musku sve je moguće.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam