Nalazite se
Članak
Objavljeno: 22.01.2014. 15:06

ESA 

Rosetta se probudila s manjim zakašnjenjem

ESA-ina letjelica je u punoj funkciji, mada je na dvadesetak minuta skamenila znanstvenike.

Rosetta se probudila s manjim zakašnjenjem

Rosetta, jedna od najsloženijih i najosjetljivijih misija Europske svemirske agencije u povijesti, nastavlja se odvijati prema planu, te se kreće ka kometu 7P/Churyumov-Gerasimenko, na koji će ispustiti sondu-laboratorij Philae koji će istraživati njegovu površinu.

Mada svi sustavi funkcioniraju uredno, znanstvenici i inženjeri ESA-e u kontrolnom centru u Darmastadtu, možda su ipak dobili poneku sijedu dlaku, zahvaljujući činjenici da je signal koji je nakon buđenja Rosetta trebala poslati na Zemlju kasnio.

Naime, primarni alarm koji je trebao probuditi letjelicu nije proradio, pa je sustav automatski rebootan, što je uzrokovalo 18 minuta kašnjenja, koje je nakratko izludilo znanstvenike.

Nakon tog mučnog razdoblja čekanja, znanstvenici su bili oduševljeni kada su dobili poruku da sve funkcionira i da se Rosetta nastavlja približavati kometu na koji će u svibnju  sletjeti njezin Philae lander. Istovremeno, Rosetta je na Twitter poslala poruku "Hello, world!", pa sad i mi možemo reći da je s njom sve u najboljem redu.  

Vezani sadržaji
Ključne riječi svemir Komet ESA Rosetta Philae
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam