Nalazite se
Članak
Objavljeno: 02.09.2011. 16:47

SpaceLab app 

Popularizacija znanosti smartphoneovima u svemiru

Kompanija Odyssey Space Research, prenosi iskustvo astronauta na ISS-u široj populaciji pomoću mobilnih uređaja.

Popularizacija znanosti smartphoneovima u svemiru

NanoRacks LLC, partner Nacionalnog laboratorija Međunarodne svemirske postaje ISS, u suradnji s Odyssey Space Research i Appleom, poslao je na ISS dva iPhonea tijekom misije STS-135 8. srpnja 2011. Ovi telefoni su gotovo identični onima koje možda imate kod kuće, uz tek nekoliko promjena koje su izvršene kako bi se mogli zadovoljiti strogi standardi NASA-e.

space labs 1

iPhone 4 uređaji tako sadrže 3-osovinski žiroskop, akcelometar, kameru visoke razlučivosti, te aplikaciju koja se zove SpaceLab for iOS, čija je namjena vezana uz planirana istraživanja na ISS postaji. Aplikaciju mogu preuzeti svi vlasnici Appleovih pametnih telefona i tablet računala.

Ovi iPhoneovi na ISS-u predstavljaju dio eksperimenta NanoRacks Smartphone, tijekom kojeg se proučava rad pametnih telefona u svemiru. Eksperiment je podijeljen na 4 podeksperimenta, Limb Tracker, Sensor Calibration, State Acquisition i Lifecycle Flight Instrumentation.

Limb Tracker je navigacijski eksperiment u kojem se koriste fotografije Zemlje i manipulacija njima s ciljem podudaranja s horizontom u određenim kutovima.

Sensor Calibration ili Sensor Cal eksperiment koristi referentne fotografije, 3-osovinski žiroskop i akcelometar  za kalibraciju i poboljšavanje učinkovitosti mjerenja.

The State Acquisition ili State Acq eksperiment također koristi fotografije, no za određivanje orbitalnih parametara letjelice, dok će Lifecycle Flight Instrumentation ili LFI eksperiment pratiti utjecaj  radijacije na telefone.

 SpaceLab app za iOS koji koriste korisnici na Zemlji, identičan je aplikaciji koja se instalirala na telefone prije lansiranja u svemir 

Pored tih znanstvenih eksperimenata, telefoni imaju ulogu povezivanja s javnošću. SpaceLab app za iOS koji koriste korisnici na Zemlji, identičan je aplikaciji koja se instalirala na telefone prije lansiranja u svemir.

Aplikacija između ostalog može ustanoviti nalazi li se uređaj u uvjetima mikrogravitacije, a direktor Odysseya Brian Rishikof  navodi kako „postoji 200 milijuna uređaja koji koriste iOs operativni sustav i mogu je koristiti, te steći uvid u ono što čini tijekom eksperimenata u svemiru, što će korisnicima pružiti osjećaj kao da i sami u njima sudjeluju“.

Nakon što se provedu svi eksperimenti u svemiru, pametni telefoni će biti vraćeni na Zemlju, a znanstvenici će potom analizirati sve njihove spremljene podatke u cilju boljeg razumijevanja o tome kako bi se mogli koristiti u budućim istraživanjima svemira, te kako reagiraju pri uvjetima koji tamo vladaju.

Rishikof se nada kako će biti u mogućnosti podijeliti mnoge podatke s korisnicima iOS aplikacije SpaceLab i pružiti im mogućnost da sami predlažu što bi se u nju moglo dodati u budućnopsti, čime će na određeni način postati sudionici svemirskih istraživanja.

"Ova aplikacija nije igra, ne posjeduje levele, niti misije, glavni cilj joj je prikupljanje podataka. Ona omogućava čitavom svijetu da dođe do svemirskih podataka i istražuje ih na svojem mobilnom uređaju, što je jedan od najboljih načina popularizacije znanosti i istraživanja svemira", navodi Rishikof.

Aplikaciju možete preuzeti u App Storeu po cijeni od 0,99 dolara (5,18 kn), a podržavaju je svi iPhone, iPod touch i iPad uređaji s operativnim sustavom iOS 4.2 ili novijim.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam