Nalazite se
Članak
Objavljeno: 06.07.2014. 10:54

NASA 

Piromani na ISS-u

Na ISS-u se svi najviše boje požara. Zbog čega onda astronauti tamo sami pale vatru?

Piromani na ISS-u

Astronauti pale razne predmete u MSG komori, pridržavajući ih vatrootpornim rukavicama.

Na Međunarodnoj svemirskoj postaji možete raditi svakakve stvari. Svirati gitaru, igrati nogomet, prati kosu, razgovarati s robotima, no jedna stvar je najstrože zabranjena, bilo kakvo paljenje vatre, odnosno otvorenog plamena. Obzirom na visoko zasićenje zraka kisikom, ISS bi se u slučaju najmanjeg požara mogao vrlo lako pretvoriti u buktinju koja bi u trenu mogla uništiti postaju i spržiti sve stanare.

Što ćete onda pomisliti kada vam kažemo da se na ISS-u već duže vremena spaljuju predmeti od raznih materijala, uključujući plastiku i platno. Je li se to na ISS ušuljao neki piroman? Zapravo ima ih tamo više. Naime, na svemirskoj postaji postoji specijalna osigurana komora pod nazivom Microgravity Science Glovebox (MSG), koja predstavlja jedino mjesto u kojem je dozvoljeno nešto paliti, u okviru eksperimenta pod nazivom Burning and Suppression of Solids-II (BASS-II). Unutar te komore astronauti će tijekom kolovoza ove godine izvesti seriju eksperimenata, te proučavati sagorijevanje čvrstih materijala raznih oblika poput cilindara, listića i sfera, kako bi saznali čim više toga o gorenju u svemiru, čime će, kako vjeruju, moći unaprijediti interijer, odjeću i opremu za buduće svemirske misije, te učiniti boravak astronauta sigurnijim, jer je možda samo pitanje dana kada će u nekoj letjelici ili na postaji nešto zaiskriti i upaliti vatru koja bi mogla postati fatalna.

svijeća svemir zemlja

Usporedba plamena svijeće u svemiru i na Zemlji.

"Primarni cilj misije je poboljšanje protupožarne sigurnosti u svemirskim letjelicama. Ako se nalazite na misiji daleko od Zemlje, vatra može biti katastrofalna. Mi želimo selektirati najbolje i najotpornije materijale", navodi Sandra Olson, znanstvenica istraživačkog centra Glenn koji je kreirao ovaj eksperiment.

Ovi eksperimenti će poslužiti za bolje razumijevanje osnovnih struktura plamena i vatre, što će pomoći u dopunjavanju računalnih modela i teorija o ponašanju plamena. Znanstvenici navode kako će proučavanje plamena u svemiru također poboljšati i naše spoznaje o vatri i plamenu na Zemlji, što će u konačnici dovesti do učinkovitijih peći, zrakoplova i automobila. 

Izvor: NASA

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA ISS vatra plamen MSG BASS-II
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam