Nalazite se
Članak
Objavljeno: 10.03.2018. 12:03

HAMMER 

Nuklearni projektil za asteroid Bennu

Američki znanstvenici pripremaju vrući doček asteroidu koji bi nas mogao ugroziti 2135. godine.

Nuklearni projektil za asteroid Bennu

Asteroid Bennu, promjera od 500 metara, kruži oko Sunca brzinom od 101.388 km/h, a nova znanstvena istraživanja ukazuju na mogućnost od 1:2700 da bi nas mogao pogoditi 2135. godine. Iako NASA ne vjeruje da bi Zemlja mogla biti ugrožena, uvijek postoji šansa da se u putanji nešto poremeti, pa stoga ne žele prepustiti stvar slučaju i statistici.

I tog razloga pokrenut je projekt pod nazivom HAMMER (Asteroid Mitigation Mission for Emergency Response), kojeg vode NNSA (National Nuclear Security Administration), NASA i dva američka državna odjela iz Ministarstva energije. Oni žele lansirati  jednu letjelicu težine od 8,8 tona koju nazivaju "impactor" i zabiti ju u Bennu, ili koristiti nuklearno oružje za odvraćanje ili uništavanje.

"Ukoliko je asteroid mali i imamo na raspolaganju dovoljno vremena možemo ga skrenuti pomoću 'impactora', no ako ćemo biti u žurbi koristit ćemo nuklearno oružje", izjavio je fizičar David Dearborn iz LLNL-a (Lawrence Livermore National Laboratory).

"Ne možete nikada biti sigurni hoće li se asteroidi držati putanja koje su proračunate jer morate u obzir uzeti čimbenike kao što su solarni vjetrovi i gravitacijsko polje Jupitera, a postoji i mnoštvo opasnih asteroida koje još nismo otkrili", navodi znanstvenik i dodaje kako je upravo zbog toga pokrenut projekt HAMMER.

Mada je projekt pokrenut, to još uvijek ne znači da će biti realiziran jer se procjenjuje da će troškovi iznositi više milijardi dolara, a svijet baš ne gleda blagonaklono na to da se u Svemir lansiraju nuklearni projektili, iako je to uobičajen scenarij u SF filmovima.

Inače, na asteroid Bennu bi ove godine trebala stići letjelica OSIRIS-REx koja je lansirana 2016. godine i donijeti s njega uzorke tla na Zemlju, pa bismo mogli saznati više podataka o njegovom sastavu i koliko bi mu jak bio udarac da nas pogodi.

Vezani sadržaji
Ključne riječi NASA asteroid Bennu HAMMER
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam