Nalazite se
Članak
Objavljeno: 12.04.2016. 12:49

Bigelow Aerospace 

Nova svemirska postaja u svemiru za 4 godine

Bigelow Aerospace potpisao ugovor s tvrtkom ULA u vezi lansiranja B-330 postaje u svemir 2020. godine.

Nova svemirska postaja u svemiru za 4 godine

Ovih dana na ISS je stigao BEAM modul "na napuhavanje" ili "harmoniku" tvrtke Bigelow Aerospace, koji će postati novi stambeni prostor postaje, te bi trebao uvjeriti NASA-u i druge svemirske agencije da je to dizajn koji bi se trebao koristiti u gradnji budućih svemirskih i planetarnih nastambi.

Bigelow Aerospace je ujedno objavio ulazak u partnerstvo sa svemirskom tvrtkom United Launch Alliance (ULA), temeljem kojeg će ULA biti zadužena za lansiranje velikog modula B-330, koji će se u svemiru naći 2020. godine, te bi trebao predstavljati neku mješavinu stambenog prostora za provođenje znanstvenih eksperimenata, te "hotela" za svemirske turiste.

B330

Robert Bigellow, osnivač i predsjednik Bigelow Aerospacea, na tiskovnoj konferenciji održanoj povodom potpisivanja ugovora s tvrtkom ULA, izjavio je da bi B-330 trebao predstavljati prvi korak u demokratizaciji svemira, jer će biti dostupan znanstvenicima i svemirskim turistima iz čitavog svijeta, a među planovima o njegovom korištenju, istakao je i mogućnost kreiranja programa koji bi omogućio da se u svemir besplatno šalju djeca, odnosno učenici koji se pokažu najboljim u raznim školskim znanstvenim projektima, kako bi u uvjetima mikrogravitacije mogli provoditi eksperimente u društvu pravih znanstvenika. Nakon ove izjave, twitteraši koji su pratili konferenciju, rekli su da Bigellow želi graditi Disney Space Station, odnosno neku vrstu Disneylanda u svemiru.

4 spojena B330 modula

Bigellow je također rekao da blisko surađuje s NASA-om, kako bi se ispitala mogućnost da prvi B-330 postane dio ISS-a, no navodi kako će lansiranje u svemir 2020. biti izvedeno i bez američke agencije, obzirom da modul posjeduje kompletni sustav za održavanje života, kao i vlastiti pogon pa mu ISS u osnovi i ne treba.

Modul će svojim stanovnicima ponuditi 330 kubičnih metara unutrašnjeg prostora, a u svemir će ga dovesti ULA-ina Atlas V raketa. Bigellow kaže da bi tri spojena modula ponudila više stambenih kvadrata od  čitavog ISS-a.

Izvor: Bigelow Aerospace

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam