Nalazite se
Članak
Objavljeno: 07.07.2017. 11:08

Život na Marsu 

Mars je otrovniji za život nego što se mislilo

Kombinacija samo nekoliko sastojaka Marsova tla ubija bakterije 11 puta brže nego sami perklorati.

Mars je otrovniji za život nego što se mislilo

Na Marsu još uvijek nije otkriven život, a kako se čini izgleda da ćemo ga pronaći jako teško, jer je površina crvenog planeta znatno pogubnija za njegov opstanak nego što se očekivalo.

Znanstvenici Jennifer Wadsworth i Charles S. Cockell iz Centra za Astrobiologiju i Škole fizike i astronomije na Sveučilištu u Edinburghu objavili su znanstveni rad u kojem opisuju rezultate istraživanja sastojaka Marsovog tla te su otkrili da su vrlo toksični u kombinaciji s UV zračenjem.

Od kako su Marsovi roveri otkrili nazočnost perklorata, znanstvenici su se podijelili na one koji misle da bi to moglo povećati mogućnost postojanja života, jer snižavaju točku smrzavanja tekuće vode i mogu se koristiti kao izvor energije za bakteriološki život. Inače, jedan od perklorata, amonijev perklorat se danas koristi kao čvrsto raketno gorivo, a možemo ih naći i u pirotehnici.

U svojem istraživanju Wadsworth i Cockell su koristili najrasprostranjenije bakterije sa Zemlje, pomiješali ih s Marsovim perkloratima i izložili UV zračenju sličnom onom na Marsu. Višekratno ponavljani rezultati su nepobitno ukazali da je bakterija ubijena dvostruko brže uz nazočnost perklorata.

Kada su dodali druge sastojke Marsova tla, željezni oksid i vodikov peroksid, bakterije su prošle još gore, pomrle su 11 puta brže nego uz nazočnost samih perklorata.

U znanstvenom radu navode da ovi podaci ukazuju kako kombinacija učinaka najmanje tri sastojka Marsove površine, aktivirana površinskom fotokemijom čini današnju površinu Marsa znatno neodrživom za život nego što se to do sada mislilo.

Ovo dakako ne znači da mikrobiološkog života na Marsu nema, jer postoji mogućnost da se uspio održati ispod površine.  S druge strane ova otkrića imaju i svoju pozitivnu stvar. Ukoliko je Marsova površina tako dobar sterilizator, to znači da postoje jako male šanse da bi ju ljudi mogli kontaminirati bakterijama sa Zemlje, pa se dalja znanstvena istraživanja mogu provoditi bez straha od toga da ćemo Mars "zagaditi životom" kada počnemo šetati njegovom površinom.

Vezani sadržaji
Komentari

Učitavam komentare ...

Učitavam